Tüntetők betörtek a moldovai parlamentbe és összecsaptak a rendőrökkel

Fotó: MTI/EPA / Dumitru Doru

-

Azért lettek dühösek, mert a képviselők megszavazták az új miniszterelnököt.


Moldova parlamentje szerdai rendkívüli ülésén bizalmat szavazott az EU-barát pártszövetséghez tartó Pavel Filip miniszterelnök új kormányának, és elfogadta annak programját. A 101 fős törvényhozásból a kormány 57 támogató szavazatot kapott a jelen lévő 68 képviselőtől. A kompromisszumos kormányfőként megerősített Filip – aki kevesebb mint egy év leforgása alatt a harmadik miniszterelnök Moldovában – az előző kormányban az informatikai és kommunikációs tárca vezetője volt.

A parlament korábban két másik miniszterelnök-jelölt személyét elutasította. Az új kormány megalakulásával elvileg elhárult az előre hozott választások szükségessége.


Balhé bent

A szavazás előtt az oroszbarát ellenzéki pártok szervezésében tüntetés kezdődött a chişinăui parlament előtt, amelynek részvevői megpróbálták megakadályozni a voksolást. A szocialisták, akik a moldovai parlament legnagyobb frakcióját alkotják, nem engedték fel a miniszterelnök-jelöltet a szónoki emelvényre, ami miatt a parlamenti többség úgy döntött, hogy a vita mellőzésével szavaz a kormányról.


Balhé kint

A voksolást követően összecsapások kezdődtek a több ezer ellenzéki tüntető és a rohamrendőrök között. A tiltakozók szerint a parlament törvényellenesen szavazott bizalmat a Filip-kormánynak. Az egyebek között előre hozott választásokat követelő és a kormányzat korruptságát kifogásoló tüntetők egy része megkísérelt áttörni a rendőrkordon. Néhányan bejutottak az épületbe, és blokkolták annak kijáratait.


A tiltakozók azt is kifogásolták, hogy Filip közeli bizalmasa az ország egyik leggazdagabb és egyik legnépszerűtlenebb emberének, Vlad Plahotniucnak. Plahotniuc neve korábban szintén felmerült az ország potenciális miniszterelnökeként, de Nicolae Timofti elnök elutasította jelölését a posztra.


A parlament tavaly október 29-én vonta meg a bizalmat Valeriu Streleţ miniszterelnök júliusban hivatalba lépett, EU-párti koalíciós kormányától. A koalíción belüli feszültségek azután éleződtek ki, hogy – mintegy 260 millió dolláros korrupciós ügylet vádjával – őrizetbe vették Vlad Filatot, aki 2009 és 2013 között volt Moldova miniszterelnöke a megbukott koalícióban is kormányzati szerepet vállaló liberális demokraták delegáltjaként. A kiterjedt bankcsalás a 2014-es választások előtt történt, és állítólag három bankot érintett másfél milliárd dolláros összértékben. Moldova Európa legszegényebb országa.