Tüntetők az iráni Meshedben felgyújtották a szaúdi konzulátust

-

Felgyújtották a szaúdi konzulátus egy részét tüntetők szombaton az iráni Meshed városában, tiltakozásul az ellen, hogy Szaúd-Arábiában kivégezték Nimr al-Nimr síita főpapot – jelentette a teheráni Tabnak hírportál.


A tüntetésre azt követően került sor, hogy a szaúdi belügyminisztérium bejelentette: 47 embert végeztek ki szombaton terrorizmus vádjával az olajmonarchia 12 városában, köztük az egyik legradikálisabb szaúd-arábiai síita hitszónokot, akit 2012 júliusában tartóztattak le.


Az északkelet-iráni Meshedben a szaúdi konzulátus épülete előtt összegyűlt tüntetők a beszámolók szerint a szunnita többségű arab ország hatóságait gyalázó jelszavakat skandáltak, letépték a képviselet épületéről a szaúdi zászlót, és petárdákkal dobálták meg az épületet, tüzet okozva az épület egy részében.

Előzőleg Irán, Libanon és Irak politikai és síita vallási vezetői sorra elítélték Nimr al-Nimr ajatollah kivégzését. Teheránban vasárnapra nagyszabású tüntetést hirdettek meg, hogy a rijádi és a bahreini kormány ádáz bírálójaként tisztelt hitszónok meggyilkolása ellen tiltakozzanak.