Tüntetőbe rúgott a török miniszterelnök tanácsadója

Fotó: AFP / GURCAN OZTURK / AFP / GURCAN OZTURK

-

Yusuf Yerkel, a török miniszterelnök tanácsadója egy a bányaszerencsétlenség miatt a török kormány ellen tüntető embert rúgott meg, amikor az a földön feküdt. Hivatalosan most már 283 ember nyilvánítottak halottnak.


Yusuf Yerkel akkor bántotta a két rendőr által földre kényszerített tüntetőt, amikor Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a bányarobbanás és az azóta kialakult kormányellenes helyszínére, Somába utazott. Yerkel azóta félhivatalos források szerint megbánta tettét - írja a cnn.com. „Sajnálom, hogy nem tudtam nyugodt maradni a provokációval, a sértésekkel és a támadásokkal szemben, amelynek célpontja voltam” -említi Yerkel.


TOPSHOTS-TURKEY-MINE-BLAST

Erdogan látogatását és a sérültek, a bányaszerencsétlenségben elhunytak rokonainak szánt részvétnyilvánítását a tragédia után szerdára összegyűlt, kormányellenes tüntető tömeg kritikusan fogadta. Nem csak Somában mentek ki az utcára, hanem több százan demonstráltak Ankarában és Isztambulban is. Több esetben a rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be. A török szakszervezetek csütörtökön egynapos sztrájkba kezdtek, szerintük ugyanis a privatizáció miatt rosszabbodtak a munkakörülmények a bányákban. A bányában még mindig keresnek 150 embert, de a mentést nehezíti, hogy a tárna lángokban áll.

-


-


-


-


-