Tüntetnek Orbán ellen Németországban

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Bur

-

Nagy vihart kavart Németországban Helmut Kohl korábbi kancellár könyvének előszava, amelyben barátjának nevezi a magyar kormányfőt, és finoman Angela Merkelnek is üzen. A Süddeutsche Zeitung szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet. Orbán Viktor ellen keddi, ludwigshafeni látogatásakor tüntetni is fognak.


Egy, önmagát antifasisztának nevező csoport demonstrál kedden reggeltől Ludwigshafenben, ahol Helmut Kohl korábbi német kancellár otthonában fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – írja a Süddeutsche Zeitung című német napilap. A demonstráció közvetlen előzménye, hogy német lapok vasárnap közölték kivonatosan Kohl Aggodalom Európáért (Aus Sorge um Europa) című könyvének magyar kiadásához írt előszavát, amelyben barátjának nevezi Orbánt, és közvetve igazat ad a menekültválságban képviselt politikájának.

A magyar kiadáshoz a magyar kormányfő is írt bevezetést, amelyről itt olvashat bővebben. Kohl saját előszava viszont hosszabb, és több dolog kiderül belőle a volt kancellár politikai nézeteiről. Az egyik értelmezés szerint Kohl utódjának, Angela Merkelnek is üzent, mikor meleg szavakkal dicséri Orbánt – aki a Süddeutsche Zeitung szerzője szerint olyan, mintha a nevelt fia lenne. Kohl arról is értekezik, hogy a menekülteken csak saját hazájukban lehet érdemben segíteni, vagyis a korlátlan befogadás nem megoldás.

Stefan Braun, a müncheni lap szerzője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy Kohl legalább annyira üzen Orbánnak, mint Merkelnek. Azt írja ugyanis, hogy menekültügyben mindenképpen egységes európai kulcsot kell találni, mert „a visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodáshoz nem jelenthet megoldást”. A volt német kancellár szerint a kontinensnek csak akkor van esélye a sikerre, ha összetart, és „ismét erősebben egy irányba húzzuk Európa szekerét, és közben nem feledkezünk meg a közös alapelveinkről és a közös gyökereinkről.”

A ludwigshafeni tüntetők az esemény Facebook oldala alapján kétségbe vonják a 86 éves Kohl szellemi képességeit, és azt írják: Orbán mindenki másnál erősebben tolja jobbra az országát, csökkenti a szabadságjogokat, korlátozza a sajtót. Az az ország, amely 1989-ben megnyitotta a határait az NDK-s menekültek előtt, most fittyet hány azokra, akik a háború szenvedései elől menekülnek.