"Hol az emberség?" – Tüntetnek a menekültek a görög–macedón határon

Fotó: MTI/EPA / GEORGI LICOVSZKI

-

Iráni, pakisztáni és marokkói menekültek transzparensekkel tüntetnek a görög–macedón határon a macedóniai Gyevgyelija közelében, mert őket illegális bevándorlónak tartva, nem engedik át a határon.


Miután előbb Szlovénia, majd az összes, menekülthullámban érintett balkáni ország bejelentette, hogy nem engedik át határaikon a gazdasági bevándorlókat iráni, pakisztáni és marokkói migránsok kezdtek el transzparensekkel tüntetni a macedóniai Gyevgyelija közelében. Angela Merkel nevét skandálják, és azt kérik, hogy engedjék át őket.


A macedón, a szerb és a horvát hatóságok azonban csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országukba, ezzel is csökkentve az Európai Unióba tartó menedékkérők számát.

A határon több százan a szabadban töltötték az éjszakát, többen éhségsztrájkot is hirdettek mindaddig, amíg nem oldják meg a helyzetüket. Nem akarnak visszamenni Görögországba, hanem Nyugat-Európa felé folytatnák útjukat Macedónián és Szerbián keresztül. Egy iráni férfi szombaton öngyilkossággal fenyegetőzött, ha nem mehet tovább, a helyi rendőrség azonban időben közbelépett – írta az MTI.

Az alábbi videóban egy pakisztáni férfi azt mondja a brit Channel 4 riporterének: „hol van ilyenkor az ENSZ, hol van az emberség?”