Tüntettek Debrecenben 2,6 milliárd állítólagos eltűnése miatt

-

Állítólag ennyi EU-s támogatással tűnt el az ESZOSZ, a sértettek kedden tüntetést tartottak.


Flasmob szerű rövid tüntetést tartottak kedden Debrecenben a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott székháza előtt – írta nol.hu. A résztvevők táblákkal és egy petícióval jelentek meg, utóbbiban azt írták, „több mint 2800 becsapott és megalázott munkavállalót képviselnek, akiket a szövetkezet nem vesz emberszámba.”


Szerintük a bűnüldöző szerveknek akkor is ki kéne vizsgálnia az ügyüket, ha „magas körökben mozgó, talán még politikai közegben is befolyásos személyek állnak a szövetkezet mögött”.


Mint korábban megírtuk, Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője és Rónai György, a szocialisták debreceni elnöke múlt héten egy sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól azután, hogy százötven pályázó közül egyetlenként nyert egy TÁMOP-pályázaton, amelynek célja az lett volna, hogy a rászorultak visszajussanak a munka világába, és tisztességes jövedelmet kapjanak.

Az ESZOSZ 2600 emberrel munkaszerződést is aláírt, de miután megkapták a támogatást a szövetkezet illetékesei eltűntek, munka nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, és nem tudják elérni a munkaadót.

A szövetkezet pár nappal később közleményben cáfolta a szocialista politikusok állításait. Szerintük a projekt utófinanszírozású, csak akkor kapják meg a támogatást, ha igazolni tudják, hogy kifizették a munkavállalók fizetését. Azt is leírták, hogy a munkavállalók oktatását megkezdték, akik pedig már ezen is túl vannak, azok vízügyi és önkormányzati, erdészeti területeken dolgoznak. A fizetés szerintük zökkenőmentes volt júliusig, akkor azonban előre nem látható adminisztratív, informatikai problémák merültek fel bérprogramjukban, ennek kiküszöbölésén dolgoznak.


A flashmob előtt Bangóné Borbély Ildikó és Rónai György ismét sajtótájékoztatót tartott, amelyben azt mondták, nincs nyoma annak, hogy a szövetkezetnek rendelkezésére állt a projekthez szükséges 2,5 milliárd forintos önerő, valamint azt, hogy büntető-feljelentést tesznek.


A nol.hu megkereste az ESZOSZ-t is, ami csak későbbre ígért reagálást a tüntetésre, és az ott elhangzottakra.


A haon.hu felvétele a tüntetésről