Tüntetések Thaiföldön – a kormány nem reagál

A tüntetők kormányzati épületeket szálltak meg. Céljuk, hogy megbénítsák az országot, és ezzel lemondásra kényszerítsék a száműzetésben élő Thakszin Sinavatra miniszterelnök bábjának tekintett kormányt.


Fegyvertelen emberek tömege tartja megszállva a thaiföldi pénzügyminisztériumot. A Reuters beszámolója szerint a tüntetők körülvették a kereskedelmi, munka-, energia- és egészségügyi minisztériumot, és a belföldi nyomozóhatóság épületét is evakuálni kellett miattuk. Vasárnap több mint százezer ember ment ki az utcára, azóta is tízezrek tüntetnek a „Thakszin-rezsim” ellen. A tüntetők célja, hogy megbénítsák az országot, és ezzel lemondásra kényszerítsék a kormányt. A jelenlegi thaiföldi politikai konfliktus a művelt középosztály és a Thakszin Sinavatra száműzetésben élő exminiszterelnököt támogató szegényebb vidéki lakosság szembeállásáról szól. Thakszin és utódai (most épp húga az ország miniszterelnöke) többször is korrupció gyanújába keveredtek az elmúlt években, de populista ígéreteikkel sikeresen maguk mellé állították az ország szegényebb rétegeit. A kormányellenes tüntetők nem csak a fővárosban, Bangkokban vonultak az utcákra. Számos helyi önkormányzat épületét is megszállták. A kormány nem vetette be a rendőrséget, még a hadsereg vezetői is visszavonultak egy őrzött katonai támaszpontra. A New York Times thaiföldi kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, az ország vezetése tudatosan nem avatkozik bele a tüntetésbe, mert azt reméli, az magától elhal. A kormányt támogató „vörösingesek” sem tartanak látványos megmozdulásokat, kerülve az összecsapást a kormányellenes „sárgaingesekkel”. Amikor egy 2010-es tüntetésen bevetették a hadsereget a kormány támogatói ellen, több mint kilencven ember halt meg.Thakszin és a korrupt rezsim

2006-ban a hadsereg megdöntötte Thakszin Sinavatra miniszterelnök kormányát, aki ekkor külföldre menekült. Sinavatra a BBC szerint soha nem látott szinten művelte a korrupciót, mindent a kezében akart tartani, és ma is elég nagy beleszólása van az ország ügyeibe, hiszen húga, Jinglak az új miniszterelnök. Miniszterek és hivatalnokok rendszeresen járnak Dubaiba és Hongkongba, hogy kikérjék tanácsát fontosabb kérdésekben. Feltételezik, hogy a kormányhivatalnokokkal néha egy-egy pénzzel tömött koffer is érkezik a volt miniszterelnökhöz. Thakszin pártja a legsikeresebb politikai csoportosulás a modern thai történelemben. Ő volt az egyetlen olyan miniszterelnök, akik egy egész ciklust végigkormányzott, pártja pedig 2001 óta megnyert minden választást. A tüntetők azért vonultak az utcára, mert feltételezik, hogy a kormány kiadásaiból– így az infrastruktúrafejlesztésre szánt 600 milliárd dollárból is – jelentős összegek kötnek ki kormányközeli üzletemberek zsebében, a Sinavatra család pedig hamarosan annyi pénzt szed össze, amennyiből hosszú évekig uralhatja az országot, miközben az ország morális vezetőjének tekintett Bhumibol Aduljadezs (IX. Ráma) király uralkodása a végéhez közeledik.

Fotók: AFP PHOTO/Christophe ARCHAMBAULT