Tüntetések Sao Paulo szerte a vb nyitónapján

Fotó: AFP / JUAN MABROMATA / AFP / JUAN MABROMATA

-

Több helyen is tüntetések bontakoztak ki Sao Pauloban, a futball-vb nyitómeccsének helyszínén. Legalább 15-en megsérültek és 31 embert letartóztattak.


Összesen hat kisebb-nagyobb megmozdulás bontakozott ki csütörtökön a brazíliai vb nyitónapján Sao Pauloban, melyet a katonai rendőrség és a Shock Alakulat nevű különleges rohamrendőri egység gumilövedékekkel és tömegoszlató gránátokkal visszavert. Az utóbbi hónapok eseményeinek fényében a rendőrséget nem érték váratlanul a zúgolódások, és már a reggeli óráktól igyekezték megakadályozni a gyanús tömegek kialakulását. Az első összecsapások már reggel 10-kor fellángoltak, akkor egy 50 egyetemistából álló csoportot kellett szétoszlatni a vb-stadion közelében, majd egész nap folytatódtak a zavargások. A tüntetők első sorban a stadionhoz vezető főbb útvonalakat igyekeztek elzárni, ami ellen a rendőrség keményen fellépett – ennek következtében legalább 15-en megsérültek, köztük 5 külföldi újságíró is. vb ellenes tüntetés, Sao Paulo, újságíró Mivel a tudósítók közül szinte mindnyájan – beleértve az Associated Press, a Reuters és a CNN több munkatársát – a könnygázbombák repeszeitől sérültek meg, egy újságírókat védő észak-amerikai nonprofit szervezet, a CPJ hivatalos panaszt emelt az események kapcsán azt követően, hogy még májusban találkoztak Dilma Rousseff brazil elnökasszonnyal, aki akkor biztosította a szervezetet a sajtó munkatársainak biztonságáról. A rendőrség rendkívül agresszív fellépése kapcsán az Amnesty International is aggodalmát fejezte ki. Külön problémát okozott, hogy a tüntetők – akikhez időközben a napok óta sztrájkoló metródolgozók is csatlakoztak – többször összekeveredtek az óriáskivetítőkhöz igyekvő békés tömeggel, így igen sokan rosszul lettek  a nagy mennyiségű könnygáztól. A tiltakozók miatt be kellett zárni a környező bevásárlóközpontokat és a nemzeti válogatottat szállító busznak is kerülő úton kellett megközelítenie a mérkőzés helyszínét. A rendőrség a stadion körül több kilométeres sugárban védelmi zónát alakított ki, melyen a tüntetőknek nem sikerült átjutnia, így az általunk elcsípett gyújtogatós tervek végül nem valósultak meg, bár ez nem a felbőszült aktivistákon múlott, akik még brazil zászlókat is égettek. vb ellenes tüntetés, Belo Horizonte A hónapok óta tartó tüntetéssorozat kiváltó oka, az hogy az aktivisták felháborítónak tartják több, mint 11 milliárd dollár elköltését egy sporteseményre – még akkor is, ha az a világ legnagyobbja – mikor az ország súlyos gondokkal küzd és tömegek élnek embertelen körülmények között. Míg a világbajnokság rendezésének elnyerésekor még a lakosság több, mint háromnegyede támogatta a vb-t, mára ez a szám 50% alá esett, ami nagyban köszönhető a csillagászati költségeknek, a korrupció gyanús ügyleteknek és az erőszakos kilakoltatásoknak. A kormány mellett a FIFA ellen is irányulnak az indulatok, mivel többek között a labdarúgó szövetség kritériumainak köszönhető, hogy a brazíliai vb a történelem legdrágábbja lett. A forrongások nem hajtják a jelenlegi elnök, Dilma Rousseff malmára a vizet, aki újra ringbe száll az októberi parlamenti választásokon.

BRAZIL-PROTEST-FBL-WC-2014 BRAZIL-PROTEST-FBL-WC-2014 TOPSHOTS-FBL-WC-2014-BRAZIL-PROTEST BRAZIL-PROTEST-FBL-WC-2014 BRAZIL-PROTEST-FBL-WC-2014 FBL-WC-2014-PROTEST BRAZIL-PROTEST-FBL-WC-2014 FBL-PROTEST-FBL-WC-2014 Anti-World Cup Demonstrations Held On First Match Day Of Tournament In Sao Paulo Anti-World Cup Demonstrations Held On First Match Day Of Tournament In Sao Paulo BRAZIL-PROTEST-FBL-WC-2014 BRAZIL-PROTEST-FBL-WC-2014 Anti-World Cup Demonstrations Held On First Match Day Of Tournament In Sao Paulo BRAZIL-PROTEST-FBL-WC-2014