Tüntetések, beszédek és ágyúdörgés – erre készüljön március 15-én

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Ünnepeljen, tüntessen, vagy csak sétáljon a napsütésben! Az összes fontosabb programot és a közlekedési tudnivalókat is összeszedtük egy helyre.


Állami ünnepségek

9:00 Zászlófelvonás
Minden nemzeti ünnep elengedhetetlen kelléke a katonazenekar, díszegység és zászlófelvonás a Kossuth téren, a korán kelő kisgyermekes apukák legnagyobb örömére. Ez után a közönség a lovas díszegység vezetésével indulhat a Nemzeti Múzeumhoz.

10:30 Díszünnepség a Múzeumnál
Ünnepi műsor zenével, tánccal, szavalattal, és Tarlós István főpolgármester köszöntőjével. A lényeg azonban Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde lesz, amely a korábbi években mindig harcosra sikerült.

Lengyel támogatók
Érdekes lesz, hogy hányan érkeznek Lengyelországból, támogatni a magyar kormány politikáját, miután tavaly, Orbán és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója miatt elmaradt a hasonló utazás. A vendégtüntetőket szervező konzervatív újság, a Gazeta Polska szerint akár 3-4 ezren is lehetnek.

Lesz még
A hivatalos ünnepségek részeként idén is lesznek családi programok a Várban Fabula bábszínházzal, Gryllus Vilmossal, a Kolompos Együttessel, a Mystery Ganggel és a Hősökkel, lesz forradalmi forgatag és huszártábor és magyar ízek utcája. Ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban. A Nyugati téren már látható a Velünk élő '48 című portrékiállítás.


Ellenzéki tüntetések, megemlékezések

9:30 DK
A Demokratikus Koalíció elnöksége koszorút helyez el a Pilvax Káváháznál. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sajtónyilatkozatot tesz. Egyebekben a párt arra buzdítja támogatóit, hogy vegyenek részt a pedagógusok délutáni tüntetésén.

10:00 Demokratikus március 15.
Az útlezárós, hídfoglalós demonstrációival ismertté vált Büki Zoltán szervezete, a Demokratikus Magyarországért kifejezetten a központi ünnepségre szervezett rá, mikor a Múzeum körútra jelentett be demonstrációt. A rendőrség ezt elutasította, mondván, az a terület már foglalt, de a bíróság Bükinek adott igazat. Valószínűleg erre reagált a TEK, mikor Orbán Viktor védelmére hivatkozva lezárta a Nemzeti Múzeum előtti területet. Büki végül belement a kompromisszumba, és kicsit odébb, a Kecskeméti utca sarkánál állít színpadot. A Demokratikus Magyarországért megmozdulásain nem szoktak túl sokan lenni, de lehet, hogy idén a rendőrség és a TEK reklámot csinált az eseménynek.

10:00 LMP
Az ellenzéki párt nem tüntet, évek óta a Pilvax étteremben tartja megemlékezését. Beszédet mondanak: Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője, Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese és Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője.

13:30 Jobbik
Vona Gábor pártelnök idén nem követi el azt a hibát, hogy magukra hagyja párttársait a nemzeti ünnepen, akiknek így lehetőségük lenne ismét a néppártosodó vonallal szembe menő demonstrációt tartani. A Petőfi szobornál rendezett idei megemlékezésen Vonán kívül felszólal Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának elnöke, Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. Lesz persze zene és szavalat is, de az igazi nagy esemény valószínűleg az lesz, hogy a Nógrádsipeki Hagyományőrző Tüzércsapat ágyúlövésekkel tiszteleg a nemzeti ünnep előtt.

13:30 MSZP
Az MSZP március 15-én is a sikertelen népszavazási kezdeményezéssel foglalkozik, demonstrációjukat az Alkotmány utcába, az Nemzeti Választási Iroda elé hirdették meg, „Lemossuk a gyalázatot” címmel. „Ismét harcolnunk kell, egy nemzetként. Orbán Viktor elnyomó rezsimje verőemberekkel akadályoz meg egy népszavazási kezdeményezést” – hirdeti a meghívó, amelyben arra szólítják fel a szimpatizánsokat, hogy maradjanak, és csatlakozzanak más tüntetésekhez.

14:00 PM
A Párbeszéd Magyarországért ünnepi megemlékezése a városligeti Szabadság fájánál lesz, ahol Karácsony Gergely, Zugló polgármestere mond beszédet, majd a résztvevők átvonulnak az Andrássy útra, a pedagógustüntetésre.

15:00 Pedagógustüntetés
A kockás inges pedagógusok „Tanítanék - Tüntetés az oktatás szabadságáért” címmel hirdetették meg a rendezvényt, ami az Andrássy út Hősök tere felé eső oldalán kezdődik, a résztvevők innen vonulnak a Kossuth térre. Mára annyi szervezet csatlakozott, annyiféle üggyel a tüntetéshez, hogy lényegében már nem is az oktatásról szól, hanem sokkal inkább a civil ellenzék szerepét veszik magukra a szervezők és tüntetők. Ahogy a meghívóban írják: „Felerősítjük azoknak a hangját, akiknek problémafelvetéseit, javaslatait nem akarja meghallani a hatalom.”


Ilyen lesz az időjárás

Március 15-én erősen felhős vagy borult lesz az ég. Észak felől egyre többfelé várható csapadék. Nagyrészt eső lesz, de főleg északon és északkeleten a nap első felében, illetve a hegységeinkben akár egész nap havas eső, hó is hullhat.

Estétől kissé szakadozottabbá válik a felhőzet és szórványos záporok, a magasabban fekvő tájakon hózáporok fordulnak elő. Élénk lesz a változó irányú szél. Reggel 2, délután mindössze 5 fok körül alakul a hőmérséklet. Hidegfronti hatással számolhatunk.


Közlekedés

A megemlékezések és tüntetések miatt egy sor utat kell lezárni, illetve számos helyen megtiltják a parkolást. A budapesti útlezárásokat az alábbi térképen láthatja, az összes korlátozásról a rendőrség honlapján olvashat. A Pest megyei útlezárásokról itt talál információt.


A tömegközlekedést érintő korlátozásokról (illetve az ünnepen közlekedő nosztalgiajáratokról) a BKK oldalán olvashat részletesen. A legfontosabb, hogy az M1-es metró, a kisföldalatti nem áll meg a Hősök terén 14:30 és 15:30 között, illetve 15:20 és 16 óra között a Bajza utca, a Kodály körönd, a Vörösmarty utca és az Oktogon állomáson egyik irányban sem, csak áthalad.

A 2-es villamos várhatóan reggel 7 és délelőtt 10 óra, majd délután 15:30 és 18:30 között rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér között közlekedik. A 4-es és a 6-os villamos várhatóan 15:30 és 16:30 között négy szakaszon, megosztva közlekedik, a Király utca és a Nyugati pályaudvar közt egyáltalán nem járnak majd villamosok.