Tüntetés: december óta várják a kormány válaszát

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

Fogyatékkal élők demonstráltak a Kossuth téren vasárnap délelőtt.


Magyarországon a halmozottan sérültet nevelők 70 százaléka él a létminimum alatt – írta korábban a tüntetést szervező Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület.

A vasárnapi demonstráción a családok nehéz helyzetére és a támogatási rendszer hibáira akarták felhívni a figyelmet. Ezer lufit engedtek fel, ez szimbolizálta a súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyereket nevelő több mint 17 ezer családot.

- Demonstráció a Kossuth téren - - - - Az egyesület december 3-án az Emberi Erőforrások Minisztériumának már átadott egy petíciót, de még mindig nem kaptak rá választ. Azt szerették volna, ha a kiemelt ápolási díj megegyezne a minimálbér összegével, az ápolást pedig munkaviszonyként ismernék el. A sérült vagy tartósan beteg gyereket nevelő családoknak ugyanannyi adó- és járulékkedvezményt akarnak, mint amennyit a nagycsaládosok kapnak. A kormány oldalán talált tájékoztató szerint a kiemelt ápolási díjat idén vezették be. Ez az alapdíj 180 százaléka, valamivel több, mint 53 ezer forint. Ez nagyjából a fele a minimálbérnek. Az ápolási idő nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül. Decemberben az egyik szülő, Kun Attila arról beszélt, hogy a fogyatékosokat nevelő családok támogatása aránytalanul alacsony. Az intézményes és lakóotthoni ellátásra évente fejenként 1,5-2,5 millió forint jár, az állam tehát milliárdokat spórol azon, hogy a szülők otthon ápolják a fogyatékos gyereket.