Rendőrök várták a tüntetőket a Kossuth téren, leállt a 2-es villamos

Fotó: Csudai Sándor

-

Az öt-hatezres tömeg jelentős része a Kossuth térre vonult át a CEU épülete elől. Háromnegyed 7-kor már a 2-es villamos is leállt.


Élőláncos tiltakozás kezdődött a CEU épülete előtt kedden délután 5-kor. A tüntetés végeztével a tömeg a Kossuth térre vonult, ahol az EU-s zászlót akarták a parlamentre tűzni. Rendőrsorfal védte a parlamentet, az összetűzések este hét óra után is folytatódtak. Kunhalmi Ágnes kitűzte az EU-s zászlót a parlament ablakába, az emberek tapsolva köszöntötték az MSZP-s politikust. A tömeg akkorára duzzadt, hogy leállt a 2-es villamos, de a rendőrök is rengetegen voltak, a Facebook eseményhez többen is posztoltak a tömeges rendőri készültségről a tér minden oldala felől. A tömeg azt skandálta:


Ruszkik, haza!

Nyolc óra előtt nem sokkal ismét felhangzott a "Szabad ország, szabad egyetem!" és a "Demokráciát!" Az Index élőben közvetítette a megmozdulást a Kossuth térről:Az Index 5 órakor 2-3 ezresre becsülte a CEU-nál lévő tömeget, ez egy óra alatt megduplázódott. A Kossuth téren már ekkor óriási volt a rendőri készültség. Hat órára többsoros élőlánc alakult ki a CEU épülete körül, de az ottani tüntetés békés hangulatú volt. A Nádor utca teljes hosszában megtelt a tüntetőkkel. Egy pódiumot is felállítottak, néhol egy-egy "Szabad ország, szabad egyetem!" felkiáltást lehetett hallani. 18 órakor beszédet mondott a CEU két hallgatója, a szervezők 18:15-re időzítették a tüntetés végét.
Vasárnap a szervezők szerint 15 ezren vonultak végig a városon, kifejezve ezzel a CEU melletti szimpátiájukat.


A beszédek

Óriási taps követte az első felszólaló szavait:


A képviselők nem minket képviselnek! Semmit rólunk, nélkülünk!

A felszólalók azt hangsúlyozták, Áder János még visszavonhatja a CEU ellehetetlenítéséről szóló törvényt. A szövegeket angolra is fordították, hiszen a tüntetők között sok a külföldi - a tapsolásba, vagy épp a fújolásba ők is bekapcsolódtak. A HVG tudósítója szerint a hangszórók ereje nem ért el a tömeg hátsó soraihoz, az ott állók többnyire csak beszélgettek, és az elöl állók reakcióit követték, legyen az tapsolás, vagy skandálás. Néhányan táblákkal is készültek, “VETO” feliratot is a magasba emeltek. Áder János köztársasági elnöknek üzennek ezzel, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje tovább az Alkotmánybíróságnak. A HVG tudósítója szerint mozdulni sem lehetett a tömegben. Több MSZP-s és Momentumos párttagot is láttak a tüntetők között.


A Kossuth tériek

Fél 7-re néhány száz tüntető átvonult a Kossuth térre, nem sokkal később a tömeg többi része is megérkezett. Itt egy rendőrsorfallal találták szemben magukat, a tüntetés viszont eleinte békésen indult. A Parlament előtt tüntetnek a devizahitel-károsultak is, az élő közvetítés szerint nyugodt hangulatban folyt a két megmozdulás egymás mellett. Megafonban felsorolták azoknak a képviselőknek a nevét, akik megszavazták a lex CEU-t, a tömeg pedig fújolni kezdett.

A Facebookon az élőlánc eseményéhez egy fényképet töltöttek fel sisakos rohamrendőrökről, akik a Zoltán utcában készülődnek. A HVG a Szalai utcából tudósított 40-50 várakozó rendőrről.
Sötétedés után lecsillapodtak a kedélyek, a tüntetők pedig gyertyákat helyeztek el a téren.