Tunéziai terroristák kelhettek át a Földközi-tengeren

Fotó: MTI/EPA / Gulamullah Habibi

-

Az Interpol szerint az Iszlám Állam ötven feltételezett tagja érkezett az elmúlt hónapokban Olaszországba a menekülteket szállító hajókon, és most megpróbálhatnak eljutni az EU más tagországaiba.


A nemzetközi rendőrségi szervezet listáján szereplő terrorgyanús személyek java tunéziai állampolgár – írta a The Guardian. A listát november 29-én adta át az Interpol az olasz belügyminisztériumnak, az pedig megosztotta a terrorizmusellenes európai hatóságokkal.

Az ENSZ becslései szerint Tunéziából több ezren csatlakoztak az Iszlám Államhoz, és a Szíriában és Irakban elszenvedett vereség után most megpróbálhatták eljutni Európába.

A The Guardian szerint az Interpol listáján szereplő tunéziai gyanúsítottak már ismertek az európai terrorellenes hatóságok előtt. Egyikük az olasz-francia határon átkelve eljutott Dél-Franciaországba – írja a lap, amely úgy tudja, a legtöbb tunéziai 2017 júliusa és októbere között Szicílián ért partot halászcsónakokon.

Marco Minniti olasz belügyminiszter többször is figyelmeztetett a veszélyre, hogy az Iszlám Állam harcosai megpróbálhatnak menekülthajókon Európába jutni. Július óta háromezer tunéziai ért partot a szicíliai Agrigent közelében, és az olaszok eddig csak négyszázukat tudták azonosítani. A város ügyésze, Luigi Patronaccio szerint nem zárható ki, hogy az utóbbi hónapokban érkezett tunéziai bevándorlók között az Iszlám Állam tagjai is megtalálhatók.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint tavaly 5500 tunéziait azonosítottak érkezésük után. Közülük 2193-at Palermóból repülőn hazaszállították. A gépek hetente kétszer teszik meg az utat.