Tülköt keresnek és nem veszik észre a tülökből készült nyakláncot

Fotó: AFP / CHRISTOPHE BEAUDUFE

-

Ékszerként csempészik ki az orrszarvútülköt Afrikából. A bűnszervezetek így akarják elkerülni, hogy a repülőtéri ellenőrzésen lebukjanak.


A vadvédelemmel foglalkozó, a tiltott kereskedelmet ellenőrző civil szervezet, a Traffic szerint gyöngyöket, karkötőket és karpereceket, valamint rinocérosztülök-port készítenek a csempészek – írja a BBC.

„Ez nagyon aggasztó. Hiszen ha valaki átsétál a repülőtéren egy rinocérosztülökből készült nyakláncot viselve, ki fogja megállítani? A rendőrség tülökdarabokat és teljes tülköket keres” – mondta Julian Rademeyer, a Traffic munkatársa.

A csempészett tülkök elsődleges célállomásai ugyanazok: Kína és Vietnam legnagyobb piacai felé tartanak. A nyomozók azt is megállapították, hogy a csempészútvonalak megváltoztak és sokkal komplexebbé váltak annak érdekében, hogy elkerüljék az olyan országokat és repülőtereket, ahol a bűnüldözésre kirendelt források koncentrálódnak.

Susie Offord-Woolley, a Save the Rhino International vezetője szerint ez fontos információ, mivel így a bűnüldözők kiképezhetők a rinocéroszékszerek azonosítására.

„Az a tény, hogy a bűnbandák feldarabolják a tülköket, arra utal, hogy egyre jobban tartanak a rendőrségtől, ami jó jel” – tette hozzá.

2007 óta legalább 7100 orrszarvút öltek meg Afrikában, mára már csak mintegy 25 ezer példány maradt. Az orrvadászat jelenlegi mértékét tekintve a Save the Rhino International szerint a vadon élő orrszarvúk a következő tíz évben kihalhatnak.

Az elmúlt tíz évben Afrikában 1000, az orrszarvúk életét védő vadőrt öltek meg. Így emberéletekről is szó van – mondta Offord-Woolley.