Túlhisztizték a piacok Trumpot

Fotó: POOL / RICK WILKING

-

A nap végére megemésztették a piacok, hogy Donald Trump lesz az USA elnöke, Amerika már vegyesen nyitott.


Miután az amerikai indexek zárás előtt kisebb sokkot kaptak arra a hírre, hogy Donald Trump az előzetes várakozások dacára elnök lehet, az itthoni idő szerint délutáni nyitáskor már nyugodtan reagáltak az új elnök megválasztására. Japán és az ázsiai piacok zuhanással zárta a napot – 2-5 százalékos mínusszal –, Európa kisebb mélyrepülést produkált 2-3 százalékos eséssel indítva a napot, majd nyitott Amerika.

A tőzsdei befektetők kezdetben szinte pánikszerű reakciója fokról fokra óvatos kockázatkerüléssé csillapodott Európában: az amerikai tőzsdék nyitásakor már jellemzően mindössze fél- és egy százalék veszteséget mutattak a főbb árfolyamindexek, de már megjelentek az első szerény pozitív értékek is. Eközben New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,30 százalékkal emelkedett, az S&P-500 index pedig 0,20 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,30 százalékkal csökkent.Pici volt a mínusz


A devizapiacokon is túlreagálásnak bizonyult a dollár hirtelen gyengülése. Az eurót az amerikai piaci nyitáskor 1,0984 dolláron jegyezték, 0,37 százalékkal gyengébben, holott a választási eredményre adott első reakciók egészen 1,1300 dollárig is elvitték a jegyzést. Az olajár kezdeti nagy esése is mérséklődött. A választási eredmény ismeretében az áresés elérte a négy százalékot is, de később korrekcióra került sor. Az amerikai kereskedés kezdetén a Brent nyersolaj 0,09 százalék, a WTI pedig 0,36 százalék veszteséget mutatott hordónként 46,00 és 44,82 dolláros jegyzésen.