Túlélte a merényletet a líbiai kormányfő

-

A nemzetközileg elismert kormány miniszterelnökének autóját támadták meg fegyveresek a keleti országrészben fekvő Tobruk városában.


Abdalláh asz-Száni a parlament üléséről távozott, amikor ismeretlenek tüzet nyitottak az autójára. A támadásban a kormányfő egyik testőre megsebesült.

„Hála Istennek, sikerült elmenekülni” - mondta a miniszterelnök az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak.

A törvényhozás elnöke az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy éppen egy meghallgatás zajlott, mikor kintről meghallották a lövéseket. „A kormány tagjai és a képviselők azonnal elhagyták az üléstermet, miközben felfegyverzett tüntetők próbáltak meg bejutni az épületbe. A biztonsági erőknek sikerült őket feltartóztatni” - mesélte a politikus. A merénylőket egyelőre nem sikerült azonosítani.

Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, miközben folyamatosak a fegyveres összetűzések a rivális csoportok között. A líbiai iszlamista többségű parlament Tripoliban, a külföldi országok által elismert törvényhozás pedig Tobrukban ülésezik. Utóbbi vezetőjét támadták most meg.

Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011. októberi halála óta belpolitikai káosz uralkodik az észak-afrikai országban, számos csoport küzd a hatalomért és a kőolajából származó jövedelemért. A zűrzavart kihasználva az Iszlám Állam tavaly megvetette a lábát Líbiában, ahol több övezetet vett az ellenőrzése alá a keleti Szirt térségében.