Túlélte a bizalmi szavazást a többszörösen vádlott román kormányfő

Fotó: MTI/EPA / Robert Ghement

-

Victor Ponta leváltásához messze nem volt meg a többség, még úgy sem, hogy az RMDSZ is a távozására voksolt.


Bizalmatlansági indítvánnyal sem sikerült leváltania a román jobbközép ellenzéknek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által vád alá helyezett, tisztségéhez ragaszkodó Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt, akinek a kormánya kedden túlélte a parlamentben rendezett bizalmi szavazást.

Az ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra hivatkozva kérte a parlamenttől a kormány leváltását, hogy a többrendbeli okirat-hamisítás, illetve pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet miatt bíróság elé állított kormányfő az egész nemzetet kompromittálja, és mérhetetlen károkat okoz Románia megítélésének. Az indítvány szerint volt már rá eset, hogy "külföldi miniszterek gúnyt űztek román kollégáikból a vádlottak padján ülő kormányfő miatt". (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például nemrég Európa szégyenének nevezte, hogy egy bűnvádi eljárás alá vont miniszterelnök „folyamatosan, hazug módon rágalmaz egy szomszédos országot”.)

Ponta parlamenti beszédét arra építette, hogy a PNL-nek nincs erkölcsi alapja leváltását kezdeményezni, mert sok ellenzéki politikust is korrupcióval gyanúsít az igazságszolgáltatás. Szerinte a PNL nem képes "igazi ellenzéki pártként" a kormány tevékenységét bírálni és alternatív programot felmutatni, hanem azt várja, hogy az ügyészek kaparják ki számára a gesztenyét.

A parlamenti vita idején a PNL több ezer - buszokkal Bukarestbe szállított - szimpatizánsa követelte a törvényhozás bejáratánál Ponta leváltását.

Az ellenzék kormánybuktatási indítványát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói is támogatták. Kelemen Hunor felszólalásában előzőleg rámutatott: az RMDSZ nem a - kizárólag a kormányfő bírósági ügyével foglalkozó - bizalmatlansági indítvány mellett szavaz, hanem a kormány ellen. A szövetség elnöke egyebek mellett azt állította: a Ponta-kormány leállította a beruházásokat, és egymás ellen uszított társadalmi csoportokat. Kelemen Hunor kifejezte reményét, hogy a hatalom nem fogja az RMDSZ szavazóit büntetni, amiért a magyar törvényhozók megszavazzák a bizalmatlansági indítványt.

A koalíció pártjai kiálltak Ponta mellett: a kormányoldal törvényhozói nem is vettek részt a titkos szavazáson.

A bizalmatlansági indítványt 207 törvényhozó szavazta meg. A kormány leváltásához 275 voksra lett volna szükség.