Túléli a doppingbotrányt az egyik legnagyobb kerékpároscsapat

Fotó: POOL / LUCA BETTINI

-

Az Asztana öt versenyzőjét tiltották el tavaly doppingolásért. Reformokat hajtottak végre, ellenőrizték őket, versenyengedélyt kaptak.


A doppingbotrányba keveredett Asztana csapat megkapta a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI) az első osztályú versenyengedélyt, így jövőre is indulhat a legrangosabb országúti versenyeken.

A kazah kormány által támogatott istállónál tavaly öt sportoló is megbukott a teszteken, így sokáig az is kérdéses volt, hogy az idei évre kap-e licencet. Az UCI végül május elején kiadta az engedélyt, miután a csapat reformokat hagyott jóvá a doppingolás megakadályozására, majd kiemelt figyelem kísérte az Asztana versenyzőit, akik a szokásosnál is több ellenőrzésen estek át.

A 2016-os versenyengedéllyel kapcsolatban a szövetség hétfőn azt közölte, hogy az Asztana teljesítette a licenc megszerzésének feltételeit.

A csapatban több kiváló kerekes versenyez, két legjobbja a tavalyi Tour de France-győztes olasz Vincenzo Nibali, illetve honfitársa, az idei Vuelta a Españán első Fabio Aru.