Túladhatnak a bankok nem teljesítő hiteleiken

-

A MARK Zrt. módszertanát jóváhagyta az Európai Bizottság.


A bankok március 21-től három hónapig regisztrálhatnak arra a programra, amelyben a jegybank által alapított MARK Magyar Reorganizációs és Eszközkezelő Zrt. felvásárolja nem teljesítő követeléseiket és kereskedelmi ingatlan portfóliójukat - közölte a társaság. Kandrács Csaba, a MARK Zrt. vezérigazgatója a Magyar Bankszövetség és a MARK által a programról szervezett rendezvényen elmondta: a regisztrációt követően 12 hónap áll majd a felek rendelkezésére, hogy az értékelési folyamatot lezárják és a bankok a MARK által tett ajánlatot elfogadják. Hangsúlyozta, hogy a problémás projekthitelek jelenleg az új hitelezés elől foglalják le a bankok tőkéjét, likviditását és hitelezési kapacitását.

Az Európai Bizottság február közepén hagyta jóvá a MARK módszertanát a nem teljesítő követelések és kereskedelmi ingatlan portfóliók vásárlására. A társaság piaci alapon kezdheti meg a vásárlásokat, miután a célzott jegybanki program igazoltan nem tartalmaz tiltott állami támogatást - áll a közleményben.

A pénzügyi intézmények március 21-től június közepéig regisztrálhatnak a programba, a bizottsági határozat és a vásárlási program részleteit pénteken ismerhették meg a bankvezetők. A bankok részvétele a programban önkéntes.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 novemberében azért hozta létre a MARK-ot, hogy csökkentse a hazai pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat, a banki portfóliók tisztítása révén ösztönözze a hitelezési akaratot és képességet. Feladata annak megoldása, hogy a válság előtti nem felelős finanszírozási gyakorlat nyomán létrejött és a pénzügyi stabilitást veszélyeztető nagy összegű nem teljesítő ingatlanhitelek zöme piaci körülmények között kikerüljön a banki portfóliókból, és a hitelfedezetek elfogadható eredményességgel hasznosuljanak. A MARK-nak ehhez tíz év áll rendelkezésére.