Túltette magát társa halálán, az Everestre indul Klein Dávid

-

Klein Dávid 2010 óta először dolgozik együtt állandó társsal, és a cél mit sem változott: első magyarként, oxigénpalack nélkül feljutni a Mount Everstre. Kleinék szerdán beszéltek terveikről.


Az Origo is ott volt azon a háttérbeszélgetésen, ahol Klein Dávid új társával, Suhajda Szilárddal bejelentette, ismét megpróbál oxigénpalack nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everestre. Klein eddigi két próbálkozása alatt mindkétszer eljutott 8500 méter fölé, de valamennyiszer megakadt egy ponton - legutóbb éppen 8700 méteren, kevesebb mint 200 méterrel a cél előtt. Ahogy az Origo írja, a világ 14, nyolcezres csúcsából tizenkettő csúcsát sikerült már magyar hegymászónak elérni, kivételt csak a K2 és a Mount Everest képez.


Készen az Everestre (Fotó: Besenyei Gergely)


Klein elmondta, "hosszú és komplikált kapcsolata van az Everesttel", de azért a rossz emlékek mellett jó emlékek is akadnak. Az utolsó, 2014-es próba után elmondása szerint időre volt szüksége, ami most letelt: készen áll. Az utóbbi két évben nem pihent, megmászott két nyolcezres csúcsot is, emlékeztet az Origo. Az egyik a méltán híres, 8091 méter magas Annapurna volt.


Megtalálta a társát

Klein Dávid 2010-ben Várkonyi Lászlóval indult a Mount Everestre, amikor elsodorta őket egy lavina. Kleint még sikerült élve kimenteni a hótakaró alól, társát, az 54 éves hegymászót viszont már nem. Azóta Kleinnek nem volt állandó társa, de ez idén, 2016-ban megváltozott. Suhajda Szilárddal már idén megpróbálták oxigénpalack nélkül megmászni a rettegett K2-t, de egy lavina megakadályozta a csúcstámadást. Klein szerint nem tudott egy jó ideig mások felé nyitni, és ez még akkor is igaz, ha az eltelt években több mászóval is dolgozott már együtt. Expedíciós társat viszont nem talált magának, egészen Suhajdáig.


Suhajda Szilárddal a K2-n (Fotó: Klein Dávid, Facebook)


Suhajda azt mondta, hogy már jó ideje követte Klein karrierjét és munkásságát, és ez idén nyáron közös expedícióban csúcsosodott ki. Szerinte összekovácsolta őket a nyári, K2-es mászás, és még további célokat is kitűztek a végül kudarcos csúcstámadás következtében.


Elkezdtünk álmodozni

és szeretnénk ezt az álmot valóra váltani - így Suhajda. Klein Dávid eddig mindig az Everest északi oldalán próbált feljutni, de legközelebb a jóval forgalmasabb, déli oldalon fog mászni. A déli oldal abban szerencsésebb szerinte, hogy több ideje van pihenni, ellentétben a hegy északi, kietlen, zord oldalával szemben.


Az expedíció 2017 márciusában indul, és körülbelül két hónapig fog tartani.