Túl sokba kerül az ellenzék bebörtönzése Venezuelában

Fotó: AFP / RONALDO SCHEMIDT

-

A politikai foglyok 16 százalékát szabadon engedték. 227-en még mindig raboskodnak.


Negyvennégy ellenzékit engedtek ki a börtönből az utóbbi három napban Venezuelában a legfőbb végrehajtó hatalom, a Nicolás Maduro elnök híveiből álló alkotmányozó nemzetgyűlés javaslatára – mondta Alfredo Romero, a Foro emberi jogvédő szervezet vezetője. A politikai foglyokat december 23. és 25. között engedték szabadon. Romero azt mondta, hogy a nagylelkűnek tűnő lépéssel is csak a politikai foglyok 16 százaléka szabadult, és 227-en még mindig rabságban vannak. Szerinte a kormány valójában azért kegyelmezett meg az ellenzékieknek, mert drágállja ellátásukat.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés eredetileg 80 kormányellenes aktivista szabadon bocsátását javasolta. Köztük vannak olyanok, akiket 2014-óta, a 43 halálos áldozattal járó kormányellenes tüntetések nyomán tartanak fogságban, és olyanok, akiket a 125 halálos áldozatot követelő 2017-es tavaszi megmozdulások alatt vettek őrizetbe.

Az ellenzék a múlt héten kérte Madurót, hogy jóindulatának jeléül engedjen szabadon politikai foglyokat.

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. Az olajon kívül szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága összeomlott, az ellenzék pedig elsöprő többséget szerzett a parlamentben. Ezért az elnök és az igazságszolgáltatás szinte teljesen megvonta a népképviselet minden jogkörét, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség nem ismer el legitimnek. Az ellenzék népszavazást szervezett, amelyen a 7,6 millió résztvevő 98 százaléka a nemzetgyűlést összehívása ellen foglalt állást. Április óta folyamatosak a gyakran erőszakba torkolló utcai tüntetések.

Maduro szerint tavaly március óta folynak megbeszélések a kormány és az ellenzék között, hogy valamely módon kiutat találjanak az országot fojtogató válságból. A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki pártszövetség azt követeli azt elnöktől, hogy adjon biztosítékokat a 2018 végén esedékes elnökválasztás megtartására, engedjen szabadon több mint 500 politikai foglyot, tartsa tiszteletben a parlamentet és jogköreit, és függessze fel a népszerű ellenzékieket sújtó szankciókat, hogy azok indulhassanak a választásokon.