Túl sokat eszünk SZÉP-kártyával, kizárhatják a gyorséttermeket

-

Nem tartják szerencsésnek a turisztikai vállalkozások, hogy a SZÉP-kártyát egyre többen a vendéglátóhelyeken használják fel, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium mérlegeli a módosító javaslataikat – mondta a Napi Gazdaságnak a turizmusért felelős helyettes államtitkár.


Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár azt mondta, még nincs előterjesztés az ügyben. A turizmus szereplői többször jelezték, hogy „nem kedvük szerint való”, hogy egyre többen a vendéglátásban használják fel a SZÉP-kártyát, amit elvileg a belföldi turizmus élénkítése miatt vezettek be. Olyan javaslatokkal álltak elő, amelyek előnybe hoznák a szálláshelyeket az éttermek kárára. Bár a helyettes államtitkár azt mondta, „jelenleg nincs napirenden a kártyarendszer átalakítása”, a lap szakmai körökből úgy értesült, a hazai szállodaipar lobbierejének nyomására a nemzetgazdasági tárca komolyan mérlegeli a jogszabály-módosítást, a gyorséttermeket biztosan kizárnák a rendszerből. A lap szerint ősztől várható változás.


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vendéglátásból származó árbevétel tavaly összesen 6 milliárd forint volt, 11 százalékkal több, mint 2013-ban. Ennek jelentős részét adták a SZÉP-kártyás költések.