Túl sok volt az újságíró, a miniszter már nem fért fel a különgépre

-

A cseh belügy- illetve az igazságügyi miniszter az elmúlt hetekben nyilvánosan vitázik a menekültügy miatt. Itt az újabb fricska.


Összezördült a cseh belügyminiszter és az igazságügyi miniszter, mert Milan Chovanec belügyminiszter nem akarta magával vinni a kormány különgépén egy V4-es tárgyalásra Budapestre. Az ok: túl sok volt az újságíró, így Robert Pelikán igazságügyi miniszter már nem fér fel a gépre. „Az újságírók szeretnének jelen lenni a miniszteri látogatáskor a határon, és látni szeretnék az ott szolgálatot teljesítő cseh rendőrök munkáját”- szólt az elutasítás indoka.

A hírt a CTK állami hírügynökség forrásai is megerősítették. A repülőút végül elmaradt, mert a tanácskozást elhalasztották.

„Naiv módon azt gondoltam, hogy közösen repülünk, és az úton megbeszéljük a tanácskozás témáit” - mondta Pelikán. A két miniszternek az utóbbi nyílt vitái voltak egymással: míg ugyanis Milan Chovanec kielégítőnek tartja a csehországi menekülttáborokban uralkodó állapotokat, Robert Pelikán kritikusan nyilatkozott erről.


A kérdés az, hogy a kormány különgépei az alkotmányos tényezők vagy az újságírók szállítására szolgálnak-e. Eddig azt hittem, hogy a politikusokéra, de úgy néz ki, hogy inkább az újságírókéra. A magánvéleményem az, hogy a belügyminiszter saját magának akarta kisajátítani az újságírókat

A belügyminisztérium nem kommentálta az esetet, a miniszterelnök pedig állítólag nem tud az incidensről, és amúgy sem kommentálja ő sem.