A túl sok lövöldözés miatt aggódik a rendőrfőnök

-

Közel megduplázódott a rendőri lövöldözések száma Los Angelesben idén, ezen pedig változtatna a nemrég kinevezett új vezető.


Idén eddig 45 esetben sütötték el a fegyvereiket a városban a rendőrök, míg tavaly ugyanebben az időszakban csak 23-szor. Ezek közül idén 19, tavaly 18, 2013-ban pedig 14 okozott halálos sérülést - számolt be a Los Angeles új rendőrkapitánya, Matthew Johnson.

A vezető szerint a trend aggasztó, aki ígéretet tett arra is, hogy a jövőben csökkenni fog a lövöldöző rendőrök száma és a helyi rendőrség méltó példa lehet majd az egész ország számára. “A helyzet sok kihívást tartalmaz, mivel vannak olyan közösségek, például az afrikai amerikaiak, ahol nem túl jó a megítélésünk” - vélte Johnson. A statisztikák szerint egyébként 2010 és 2014 között 375 embert lőttek meg, közülük pedig 187-et meg is öltek a helyi rendőrök. Az eseteknél háromszor annyi érintett fekete embert, mint fehéret, vagy épp latinót.

Johnson arra kérte a rendőröket, hogy használjanak több nem halált okozó fegyvert, mint például a kábítólövedéket, amikor olyan gyanúsítottakkal találkoznak, akiknél nem tűzfegyver van, hanem például csak egy kés.