Túl későn fedezik fel a daganatokat Magyarországon

Fotó: BSIP / AMELIE-BENOIST

-

A legtöbbet kemoterápiára költik, bár annál hatékonyabb gyógymódok is léteznek.


Magyarországon gyakran később diagnosztizálják a daganatos betegségeket, mint az EU más országaiban, emiatt kisebb a gyógyulás esélye – írja a Magyar Nemzet. A daganatok késői felismerése miatt a sebészi beavatkozások már nem jöhetnek szóba, ezért az állam jelentősen többet költ a daganatos betegek gyógyszeres kezelésére, mint az EU egyéb országai – mondta Bodoky György. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetője szerint egy onkológiai kezelés akár öt másik beteg sebészeti ellátásával megegyező összegbe is kerülhet.

A statisztikák szerint a rákbetegségből meggyógyulók 49 százaléka sebészi kezelésnek köszönhetően épül fel, 40 százaléknál a sugárkezelés hoz gyógyulást, 11 százaléknál pedig a kemoterápia, Magyarország mégis a legutóbbira költi a legtöbbet.

Bodoky azt mondta, hogy a melanoma, a tüdőrák, a vastagbél- és gyomordaganat esetében is különösen fontosak lennének a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, ám szerinte az OEP nem finanszírozza ezeket a megfelelő mértékben.