Túl jól tolták túl a biciklit

Fotó: Polyák Attila

-

„Túl jól sikerült” – mondta Balog Zoltán miniszter az oktatási rendszer központosításáról kedden. Korábban ugyan erről azt nyilatkozta: túltolták a biciklit.


A központosítás „túl jól sikerült” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén, amelyen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezéseit. „Én ezt tartottam a legnagyobb hiányosságának (...) a rendszernek” – jegyezte meg, majd hozzátette: éppen ezért a decentralizáció a „jövő útja”, a rendszer alapelveinek fenntartásával.

Balog Zoltán elmondta: az előző keretrendszernek talán az volt a legnagyobb hibája, hogy túlságosan leértékelte az iskolák vezetőinek munkáját. Az igazgatók nem egyszerűen végrehajtói a tankerület utasításainak, hanem „az igazgatóknak kell lenni az igazi vezetőknek az iskolákban”. Hozzátette: akkor lehet tőlük elvárni vezetőhöz méltó felelősséget, ha ehhez megadják nekik az illetékességet is; ez talán az egyik legfontosabb változás a rendszerben.