Túl jól alkalmazkodtak élőhelyeikhez – ki is haltak

Fotó: AFP / MARK A. KLINGER / AFP / MARK A. KLINGER

-

Egy tanulmány szerint a dinoszauruszok már túl voltak a csúcson, amikor az aszteroida végzett velük.


Sikerességük, gyors elterjedésük és jó alkalmazkodó képességük lehetett a dinoszauruszok veszte egy tanulmány szerint – írja a BBC. A kutatók feltérképezték az ősgyíkok elterjedését, és a Nature Ecology and Evolution című folyóiratban közölt tanulmány szerint a dinoszauruszok száma már csökkenőben volt, amikor az őket elpusztító aszteroida a Földbe csapódott.

Dél-Amerikából viszonylag gyorsan népesítették be a bolygót, több száz fajuk alakult ki a T. rextől a hosszú nyakú Diplodocusig. A kutatók szerint azért tudtak ilyen gyorsan elszaporodni, mert szinte tiszta lappal indulhattak a megjelenésük előtt nem sokkal lezajlott nagy kihalási esemény után. Mivel alig találtak vetélytársra az ételért és a területért folyó harcban, elszaporodásuknak semmi sem állt útjában.

Uralmuk vége felé azonban, amikor már a világ szinte minden élőhelyéhez alkalmazkodtak, terjedésük lelassult.

"Nem volt hova mozdulni tovább, elárasztották a Földet. Nem jöttek már létre új fajok, annyira speciálisan alkalmazkodott mindegyik az adott feltételekhez" – mondta Ciara O'Donovan, a Readingi Egyetem kutatója. A tudósok statisztikai számítások alapján rajzolták fel a Föld háromdimenziós terében, hogy hol élt egy-egy dinoszaurusz és hol éltek az ősei. Térképük teljesebb képet ad az ősgyíkokról, mint a kövületek önmagukban.

Azonban vannak, akik vitatják, hogy az aszteroida becsapódásakor már leáldozóban lett volna a dinoszauruszok uralma. David Martill, a Portsmouthi Egyetem kutatója szerint a kréta időszakban, amikor a kisebb kontinensekké töredezett szét az ősi szuperkontinens, a dinoszauruszok még javában diverzifikálódtak, új fajaik születtek egészen addig, amíg a meteor el nem pusztította őket.