Túl hamar összejött a Djokovic–Federer

Fotó: MTI/EPA / Mast Irham

-

Novak Djokovic nagyon magabiztos tenisszel verte Nisikori Kejt az AusOpen negyeddöntőjében, jöhet a klasszikus csata Roger Federer ellen.


Novak Djokovic hatodszor jutott elődöntőbe az Australian Openen, miután 6:3, 6:2, 6:4-re legyőzte Nisikori Kejt. A szerb világelső magára talált a Gilles Simon elleni kínlódós, száz nem kikényszerített hibával tarkított, ötszettes meccse után: ezúttal csupán 27-szer rontott, és elég volt 1,7 kilométert futnia a győzelemért.


Djokovic már sokkal jobban érezte a játékot, az első két szettben esélye sem volt ellene a hetedik kiemeltnek. A harmadik játszma első húsz perce kicsit szorosabban alakult, Djokovic kétszer is brékhátrányba került, de mindkétszer azonnal visszajött onnan. Szórta a nyerőket a világelső (22-ig jutott), főleg, amikor igazán szükség volt rá: a harmadik szettben 1:3-ról fordított 5:3-ra, majd mindkét fél hozta a maga adogatását, azaz Djoko lezárta a meccset.„Néha a kevesebb a több – árulta el Djokovic a meccs utáni kérdésre, hogy változtatott-e valamit a felkészülésén. – Nem is edzettem. Na jó, valójában igen, de nem labdával, mert néha jót tesz, ha kicsit pihen a test és az elme.” Djokovic nem felejtette el a Nisikori elleni US Open-vereségét, felkészült az agresszív játékára, kivárta a lehetőségeit, és megpróbált élni velük – sikerrel.


A világelső elárulta, hogy a kisfia, Stefan felismeri őt a tévében, és „olyankor felkiált: Mama! Nagyon aranyos.”Djokovic az elődöntőben Roger Federerrel meccsel majd, akivel döntetlen, 22-22 a mérlege jelenleg. Kettőjük csatájáról csak diplomatikus dolgokat mondott („nagyon tisztelem, mert óriási bajnok, mindig kihívás ellene játszani”), az viszont érdekes, hogy Djokovic most végképp nyomatékosíthatja, hogy mindenben egyenrangú Federerrel és Nadallal.


GS-győzelmek számában még elmarad tőlük (Federer 17, Nadal 14, Djokovic 10), de most először mindkettőjük ellen pozitív lehet a mérlege. Mindkét korszakos klasszis ellen hátrányból indult, a Nadal elleni egyenlegét két hete, Dohában fordította pozitívra (24-23), és a Federerrel szembeni mérlege sem maradhat döntetlen csütörtöktől.

Federer szintén pazar formában van a mostani AusOpenen, viszont Djokovic mellett szól, hogy hat évvel fiatalabb; nem véletlen, hogy az elmúlt három GS-meccsüket mind megnyerte, Federer utoljára 2012-ben, Wimbledonban tudta megverni, négy játszmában.

Djokovic ezenfelül GS-győzelmek terén is beérheti a svájci és a spanyol riválist, ha csak egy-két évig tudja még tartani a kirobbanó formáját.A mai nap negyeddöntős nézőcsúcsot hozott, összesen 44 292-en látogattak ki a pályákra, míg eddig negyvenezer alatt volt a rekord (39 857 néző 2010-ben). Mindezt Ausztrália nemzeti ünnepén – Djokovic külön meg is köszönte a nézőknek, hogy ennyien eljöttek a tornára egy ünnepnapon.