Túl drága az Xbox és a Playstation? Itt a szegény ember konzolja

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A Steam Link egy problémát old meg, azt is lehetne egy kicsit jobban. A Link nem konzolpótlék, ha Xbox One vagy Playstation 4 játékokkal szeretne játszani, nem ússza meg a steames set-top-box megvásárlásával. Egyelőre arra sem tökéletes, hogy minden, a PC-n futó játék képét és irányítását kiküldje a tévére. Mégis ez az idei év legjobb játékos kütyüje, és postaköltséggel együtt nagyjából húszezer forintért beszerezhető.


A konzolok és a PC-k közti egyik legnagyobb különbség eddig az volt, hogy PC-n nem igazán lehetett többen játszani. Az ősidőkben voltak játékok, amelyeket lehetett ketten, egy billentyűzettel irányítani, körökre osztott stratégiák, amelyekben kézről kézre járt az egész, míg mindenki meg nem tette a lépéseit. És persze ott volt a Worms, amelyben kukacokkal kellett egymást agyonlőni páncélököllel. Ezek hosszú időre eltűntek, a konzol lett a haverokkal játszható hardver.


A körökre osztott lövöldözős játékok egyik csúcsa a Worms volt


A Steam Link ezt az élményt hozza vissza: le tudok ülni a barátaimmal a nappaliban játszani valami szórakoztató, könnyű játékot. Lehet aranyért ugrálni a Spelunkyban, egymás ellen versenyezni akadálypályán krosszmotorokkal valamelyik Trials-játékban, vagy elindíthatjuk a Rocket League-et, amelyben rakétahajtású versenyautókkal kell focizni. Egyik sem óriási beleélést igénylő, a lét végső kérdései feszegető nagy játék, hanem olyanok, amelyeket a kanapén ülve lehet játszani. Közelebb vannak a társasjátékhoz, mint a videojátékhoz.


A laptop nem elég erős a játékstreameléshez, asztali géppel viszont nem volt gond


Hogy működik?

A notesz méretű Steam Link a világ legegyszerűbb célszámítógépe: jelet küld a játékokat futtató gépnek, hogy indítsa el az általunk kért programot és küldje el a Link felé a képet. Az eszközre ráköthetjük az Xbox-os kontrollert (a többé ismert konzol kontrolleréhez már meg kéne hackelnünk a rendszert) vagy a billentyűzetet és az egeret egyaránt. Ha elég jó az internet – érdemes wifi helyett kábellel csatlakoztatni a routerhez a számítógépet és a Linket is –, akkor a játék akadozása nélkül játszhatunk a tévé előtt ülve, pont úgy, mintha a számítógép közvetlenül a nagy képernyőre lenne kötve.

A Team Fortress 2 szereplőivel készített reklám is a kanapés játékra helyezi a hangsúlyt


Hétvégi játékosoknak készült

A Steam Linket persze arra is lehet használni, hogy az ember egyedül üljön be a lakás legnagyobb képernyője elé egy kicsit lövöldözni. Azzal számolni kell, hogy a kép tömörítésére és továbbküldésére is a számítógépünk erőforrásait fogja használni a rendszer, de a kipróbált játékoknál ez nem okozott nagy minőségbeli esést. Pedig a tesztre nem a pénzért felépíthető legdrágább gamer gépet használtam, hanem a saját otthoni gépemet, amelyet az ésszerű anyagi határok figyelembevételével raktam össze. (Pár éves i5 processzor, egy generációval korábbi, de még épp nem csereérett Nvidia grafikus kártya.)


A beállításokból úgy tűnik, hogy a Valve eleve nem a megszállott játékosokat célozta meg a streaming megoldásával. A képminőséget például három állásban lehet állítani, választhatunk a gyors, a kiegyensúlyozott és a gyönyörű között. Számokkal nem is fáraszt a rendszer. A mérce inkább az, hogy jól érezzük-e magunkat játék közben.


A The Cave olyan játék, amelyet bűn egyedül játszani


Egy-két kényelmi szolgáltatás hiányzik

A Steam Link funkcionalitása egyelőre odáig tart, ameddig a Steam-kliensé. A könyvtárunkba fel lehet venni külső programokat, amelyeket a játékbolt kliensén keresztül indítunk el, semmi garancia nincs azonban arra, hogy ezek jól fogják viselni a streamelést. Olyan videolejátszót például nem találtam, amelyet így kényelmesen ki lehetne lőni a tévére. Reményre ad okot, hogy a független játékfejlesztőkről szóló Indie Game: The Movie a játékboltból is megvehető és megnézhető. Már csak tovább kell fejleszteni egy kicsit a médialejátszót.

A más digitális játékboltokból származó vagy a fejlesztő által ránk tukmált plusz indítóappokat tartalmazó programok is okozhatnak meglepetéseket. Megjósolni sem lehet, melyik app hogyan reagál a streamelésre. Volt olyan néhány éves, egyáltalán nem erőforrás-igényes Warhammer-játék, amely indulás helyett sértődötten összeomlott, az indítómenüvel felszerelt Borderlandsbe viszont gond nélkül be lehetett jutni.


kütyü

A darabonként tízezer forintos Xbox 360 kontrollert akkor is érdemes beszerezni, ha csak PC-n játszunk


Figyelem, a tetőn dolgoznak!

A Steam Link 250-es verziószámú szoftverrel érkezett meg hozzám nagyjából három hete, hétvégén a 398-assal mutattam meg a barátaimnak, a hivatalos fórumokon pedig már a 400-asról beszélnek. Ez egyben azzal is jár, hogy az első egy-két hétben még meglévő panaszaim mára tárgytalanná váltak. Kezdetben az irányításhoz használt, drót nélküli Xbox 360 kontroller nem tudta mindig felébreszteni a pihenő módban lévő Linket, a hiba azonban egy hét alatt eltűnt. A kütyüt előrendelők még beszéltek a hang és a kép elcsúszásáról, de mire a posta kihozta a Linkemet, megszűnt a probléma.

Emiatt a hozzáállás miatt megjósolhatatlan, hogy pontosan mire lesz képes a Steam Link egy-két hónap múlva. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a programozók nagyon igyekeznek kijavítani a hibákat és használhatóbbá tenni a Steam Linket. Az 55 eurós (17 ezer forint, plusz postaköltség) set-top-box már most is jó vétel azoknak, akik játszani szeretnek, számítógépük van, a konzolok árát viszont mindig drágállták. Ha van otthon egy pár PC-re köthető Xbox-irányító, akkor megéri beszerezni egy Linket a nappaliba.