Tükörbe kellett volna néznie Orbán Viktornak, de nem tette

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A szocialisták szerint a Fidesz a halálbüntetés gumicsontját dobta be, hogy a trafikmutyi utáni halálesetet feledtesse. Ezért egy tükröt tettek a kormányfő parlamenti ülésére, hogy szembenézzen démonjaival, és kialakítsa saját álláspontját. Orbán Viktor nem volt az ülésteremben.


Az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában Harangozó Tamás (MSZP) az április végi kaposvári trafikos gyilkosság kapcsán bírálta a trafiktörvényt. Az ellenzéki politikus szerint a trafikok elosztása fideszes pártszempontok alapján, korrupt módon történt, közben nem szorult vissza a fiatalkorúak dohányzása, a cigarettacsempészés virágkorát éri, az adóbevételek csökkennek, és soha nem látott bűnözési hullám indult el. Úgy fogalmazott, „ez a trafikkoncesszió nem szólt másról, minthogy Lázár János darabra és kilóra megvegye a Fidesz helyi vezetőit, kongresszusi küldötteit, hogy előkészítse saját, párton belüli hatalomra jutását".


Hozzátette: a kormánypártiak úgy viselkednek, mint „patkányok a süllyedő hajón", ahelyett hogy változtatnának, bedobják a halálbüntetés "ordas gumicsontját". Harangozó Tamás közölte: ahhoz, hogy Orbán Viktor ki tudja alakítani álláspontját, segítenek, letesznek egy tükröt az ülésteremben lévő helyére, hogy szembenézzen „a démonjaival". A tükröt frakciótársa, Heringes Anita tette le.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a politikai demagógia gyalázatos példája volt a képviselő felszólalása, amely méltatlan az Országgyűléshez, és bármennyire szeretne éket verni a szocialista politikus Lázár János és Orbán Viktor közé, ez nem fog sikerülni. Kijelentette: a Fidesz egységes, a Fidesz-KDNP szövetsége töretlen, a kormány kellő erővel végzi a munkáját.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt években a kormány intézkedéseinek köszönhetően mintegy 20 százalékkal csökkent a dohányzók száma. Közölte, osztoznak a meggyilkolt trafikoslány családja fájdalmában, és mindent megtesznek azért, hogy hasonló esetek többet ne fordulhassanak elő.