Tudta? Ön miatt szennyezett a levegő!

Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

-

V. Németh Zsolt államtitkár az M1-en azt mondta, hogy a lakossági fűtés a legjelentősebb levegőszennyező.


A közlekedés és az ipar a korábbinál jóval kisebb mértékben járul hozzá a levegő szennyezettségéhez, a legnagyobb mértékben, 70 százalékban a lakossági fűtés a felelős a légszennyezésért – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornának.

V. Németh Zsolt kifejtette: az arányok változásában szerepe van, hogy az elmúlt 15 évben a gázról sokan áttértek a szilárd tüzelőanyagokra, miközben az ipar környezetbarátabb lett, és környezetszennyezése csökkent.

Ma még bocsánatos bűnnek számít, ha a szomszédban hulladékot égetnek. Sokan nem tudják, hogy a környezetben található éghető anyagok (például a bontásból származó festett fa ablakkeret, a forgácslapok vagy a PVC) tele vannak szennyező, akár rákkeltő anyagokkal – mondta.

Magyarországon 8-14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében. A Fűts okosan! elnevezésű kampány célja, hogy megismertesse a lakosságot ennek veszélyeivel.

Ha a lakosság azonosul ezzel az üggyel, áldozni is fog rá, és nem fogja keresni az olcsóbb tüzelőanyagokat, például a lignitet, amely nemcsak az egészséget károsítja, hanem a tüzelőberendezést is – mondta az államtitkár.