Tudósok szerint az e-cigi lehet a megoldás

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS / AFP / PAUL J. RICHARDS

-

A WHO tervei szerint dohányterméknek minősítené az e-cigarettát. Tudósok úgy reagáltak, ezzel a dohányzás elleni legjobb megoldást lehetetlenítenék el.


Margareth Chan, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) főtitkárához most eljuttatott levélben 53 tudós (köztük európaiak, észak-amerikaiak, ázsiaiak és ausztráliaiak) kiálltak az e-cigaretta mellett, mert szerintük az nem a probléma részét képezi, hanem éppen ellenkezőleg, a megoldása lehet a dohányzás elleni küzdelemnek. Szerintük százmilliók életét is megmenthetik vele. Korábban már megírtuk: egy brit kutatás szerint 60 százalékkal nagyobb a leszokás esélye e-cigivel, mint nikotinos tapasszal vagy rágógumival. Sokan azért ódzkodnak az elektromos cigarettától, mert hosszú távú hatásai még nem ismertek a párán keresztül a nikotint a szervezetbe juttató szerkezeteknek, de elvileg a pára alkotóelemei sokkal kevésbé károsak, mint a dohányzásé. A WHO tavaly kiszivárgott dokumentumaiból úgy tűnik ugyanazokat a szabályokat akarják az e-cigarettákra alkalmazni mint a dohánytartalmú termékekre, de később közölték ez még nem biztos, előbb szélesebb körben is meg akarják vitatni.


A WHO másban látja a megoldást

A WHO főtitkára a dohányzással kapcsolatosan egy nyilatkozatot adott ki a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából, amelyben szerinte a dohánytermékek adójának az emelése a leghatékonyabb módja a dohányzás visszaszorításának. Számításaik szerint, ha az országok 50 százalékkal növelnék a cigarettára kivetett adót, akkor világviszonylatban csaknem 50 millió dohányos szokna le. A dohányzás a megelőzhető halálozások közül a legtöbb áldozatot szedi, nagyjából évente hatmillió emberét, akiknek 10 százaléka csak passzív dohányos.


Eközben Magyarországon

Itthon jelenleg tilos az elektromos cigaretták forgalmazása, a magyar hatóságok szerint azért, mert akár egyetlen patron is tartalmazhat halálos mennyiségű nikotint. Ennek ellenére, mint azt Zacher Gábor toxikológus és addiktológus elmondta, Magyarországon nem jellemzőek az ehhez kapcsolódó mérgezések, és szerinte is segíthet az e-cigaretta a leszokásban. Hosszabban a Zacher Gábor véleményéről, az e-cigarettáról és a hozzá kapcsolódó mérgezési esetekről ebben a cikkünkben olvashat.