Lemond a román kormányfő – tagadja, hogy akasztást emlegetett volna

Fotó: MTI/EPA / ROBERT GHEMENT

-

A román kormányfő ellenez mindenféle autonómiát.


Lemond Mihai Tudose román miniszterelnök, mert pártja, a szociáldemokrata PSD végrehajtó bizottsága megvonta tőle a politikai támogatást. Ezt az ülésről távozó politikus is megerősítette.

A végrehajtó bizottságban 59-en szavaztak Tudose leváltásra, amit csak négyen elleneztek és négyen tartózkodtak. Távozáskor azt mondta: fegyelmezett tagja a PSD-nek, a párt bízta meg, az is váltja le, nem akar pártszakadást.

Tudose nem marad ügyvivő, a következő kormány kinevezéséig Paul Stanescu miniszterelnök-helyettest javasolják ügyvivőnek, de nem biztos, hogy ezt a jobboldali államfő elfogadja.


Nincs alku

Az ülés előtt Tudose azt mondta: nem beszélt akasztásról, amikor a múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta. Mihai Tudose azt mondta: románként határozottan fenntartja álláspontját, hogy semmilyen szinten – még békés egyeztetéseken sem – képezheti alku tárgyát Románia területi integritása, nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról.

"Amikor a zászlón való lengést említettem, az állami hatóságokra utaltam, amelyeknek alkalmazniuk kell a törvényt. Az ő mandátumuk fog a zászló mellett lobogni, ha nem szereznek érvényt a törvénynek. Erről beszéltem, nem valakinek a felakasztásáról" – mondta.

A párt vezetőségét azért hívták össze, hogy rendezzék Tudose és Liviu Dragnea pártelnök konfliktusát. A tanácskozás előtt a kormányfő nem akarta kommentálni egy újabb kormányválság kirobbanásának lehetőségét, csak a magyar autonómiatörekvésekről szóló, a magyar-román diplomáciai feszültséget okozó, szerinte félreértett nyilatkozatát pontosította.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a magyarországi pártok bocsánatkérésre illetve távozásra szólították a kormányfőt, mert egy televíziós nyilatkozatában Tudose közvetve akasztással fenyegette meg az autonómiát követelő erdélyi magyarokat.

A román kormányfő nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízió szerda esti műsorában hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok hétfőn elfogadott közös autonómianyilatkozatáról kérdezték. Tudose egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő azt mondta: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".