Tudomásul vette az állam a holokausztper újratárgyalását

Fotó: MTI/EPA / ABIR SZULTAN

-

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) reagált a washingtoni fellebbviteli bíróság múltheti döntésére. A bíróság ugyanis kevesebb mint egy hete elutasította a magyar állam érveit, amellyel az mentesítette volna magát a felelősségre vonhatóság alól a holokauszt-túlélőkkel folytatott perben. Az NFM szerint nem folyik már eljárás Magyarországgal szemben.


Az NFM ugyan tudomásul veszi a döntést, de változatlanul az a meggyőződése, hogy a Magyarországot, annak egyes szerveit és a korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben a magyar bíróságoknak kell eljárniuk – nyomatékosította a Magyar Nemzetnek a minisztérium.


Mint írtuk: múlt pénteken a Columbia kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság újratárgyalásra visszautalta első fokra azt a pert, amelyet még 2010-ben indított holokauszttúlélők és leszármazottaiknak egy csoportja a magyar állam ellen, valamint a MÁV, illetve a Rail Cargo Hungaria Zrt. (a MÁV teherfuvarozási cégének jogutódja) ellen. A tizennégy felperes azon a jogcímen indított keresetet, hogy nem kaptak jóvátételt az alperesektől a vészkorszakban elszenvedett jogtalanságokért. Állításuk szerint az akkori magyar kormány önként vett részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában.

A 2010-es keresetben 5 millió dollár (1,4 milliárd forint) vagyoni kártérítést követeltek, de 2014 májusában a bíróság helyt adott Magyarország permegszüntetés iránti kérelmének. Ezután a felperesek fellebbeztek, és végül a Columbia kerület szövetségi fellebbviteli bírósága múlt héten helyt adott a kérelemnek, és visszaküldte újratárgyalásra az ügyet.


Magyarországgal szemben megszűnt az eljárás

Az NFM tájékoztatása szerint azonban a fellebbviteli bíróság a nem vagyoni jellegű igények tekintetében helybenhagyta a permegszüntetést, Magyarországgal szemben pedig teljes körben megszüntette az eljárást. A kerületi bíróságnak viszont meg kell majd vizsgálnia, hogy a felperesek mely kereseti kérelmei tárgyában kell további joghatósági vizsgálatot folytatnia. A megismételt eljárásban át kell tekinteni a magyarországi jogorvoslati lehetőségeket is, illetve azt, hogy a per lefolytatására az amerikai szövetségi bíróság-e a megfelelő fórum – részletezte a döntés tartalmát a lapnak az NFM.

Eddig a magyar állam 38 millió forintot fizetett ki az őt képviselő nemzetközi ügyvédi irodának.