Tüdőembóliát okozhatott egy angol lánynál a fogamzásgátló

-

A 21 éves Fallan Kurek hirtelen halt meg, a szervezete összeomlott. A szülei szerint az alig egy hónapja szedett fogamzásgátló okozta a tragédiát. Az orvosokat okolják – írja a Telegpraph.


A lány staffordshire-i otthonában esett össze a lépcsőn, nem kapott levegőt – derül ki a cikkből. A mentősök szinte azonnal ott voltak, a lányt a Good Hope-kórházba szállították. Az intenzív osztályon ápolták három napig, de azután beállt az agyhalál, a fiatal lány nem sokkal később elhunyt.

A zárójelentés szerint tüdőembólia okozta a halálát, de a szülők szerint a fogamzásgátló a hibás, amelyet a lány még csak 25 napja szedett. Három hét után jelentkeztek nála a tünetek: nehezen kapott levegőt, fájt a lába és a bordái.

Az aggódó apa elvitte a helyi kórházba, ahol megvizsgálták, de hazaengedték. Az anya elmondása szerint az orvosok arra gyanakodtak, a szegycsontja sérülhetett, azért kap nehezen levegőt a lány, de amúgy minden rendben. „Felírtak neki paracetamolt meg Ibuprofent, azt mondták, ha nem javul, keresse fel a háziorvosát. Mi is azt gondoltuk, semmi baj, a lányom azt mondta, jelentéktelen a fájdalom, nem zavarja.”

Az ájult lányhoz kiérkezett mentős kérdezte meg, szed-e tablettát a lány. Amikor visszakérdeztek, hogy ez számít-e, a mentős az anya szerint azt mondta: „Tudjuk, mi az” – majd kiment.

Az anya szerint nekik korábban senki sem mondta, hogy a fogamzásgátló ilyen mellékhatásokkal járhat. (A mellékhatások között itthon figyelmeztetnek erre – a szerk.) A szülők azt remélik, sikerül felhívni a veszélyre a figyelmet, valamint a továbbiakban az orvosok is több időt szánnak a lehetséges mellékhatások ismertetésére.