Tudjuk, mit csinál jövő hétvégén - Budapest100

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Dreher Sörgyár, Astoria szálló, Le Meridien, sertéshizlalda, Óbudai Gázgyár, a Barátok közt háza - mind 1914-ben épült. Idén összesen 16 intézmény és még 43 lakóház csatlakozott a százéves házakat ünneplő programsorozathoz. Április 26-ra és 27-re ne csináljon sok programot, jön a negyedik Budapest100!


Ez a város megérdemli.

Pontosan mit? A Budapest100 egy kétnapos esemény, a neve sok mindent elárul: a főváros idén százéves épületeivel foglalkozik. A lakóközösségekben – már ahol egyáltalán létezik – mindenkinek megvan a maga özvegy Vérné Emíliája vagy a rendes figurája a gangról. A Budapest100-ban azt is szeretjük, hogy a programdömping mellett foglalkozik a házak lakóival, képes összehozni őket. Lakógyűléseket szerveznek, a házakban élőket aktívan bevonják egy hosszabb folyamat során. Az mit jelent? Önkéntesek, lokálpatrióták és az épületekben élők, dolgozók szervezik a programokat a maguktól csatlakozó házakban, intézményekben.Milyeneket?

Házbejárást, pikniket, koncertet, sétát, slam poetryt, kiállítást, bolhapiacot, színházat, gyerekprogramot, kertészkedést, előadást, vetítést, fröccsözést, biciklizést. Ilyesmit. A programok nagy részéhez nem kell regisztrálni, de több séta már betelt. A csatlakozó épületeket ingyen lehet látogatni. Az egész városban lesznek programok? Igen. Az I.-től a XIV. kerületig mindenhol vannak csatlakozó házak, ezeken kívül még a XIX. és a XXII. kerületbe lehet menni Budapest100-as programra.Na és mit emelnénk ki?

A korábban említettek mellett például az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium épületét, a Sas-hegy lábánál a Petőfi Sándor laktanyát, Zuglóban a Radnóti-gyakorlógimnáziumot, a csillagos házakat, a Ferenciek tere 11.-et a Katona előadásaival, a Dózsa György út 102.-t kertészkedéssel és Esti Kornél-koncerttel, a Baross utca 100.-at lakáskiállítással és mesevetítéssel a százéves diafilm kapcsán. De annyi minden van még. Például záróbuli 27-én este a Hátsó Kapuban. Ezen a linken elérhető mind az összes program. A programfüzeteket a szervezők szétdobálták a városban, a VII. kerületben például szinte elkerülhetetlenek. Kik szervezik a Budapest100-at? Az indító az OSA Archívum, a projektgazda a KÉK- Kortárs Építészeti Központ. A Budapest100-ban kutatók is dolgoznak, az önkénteseket pedig a zónakoordinátorok fogják össze.


Srácok ugrálnak a házak tetején - ez volt tavaly


Hogy ment ez eddig?

2011 áprilisában ötven épülettel és intézménnyel indult a projekt, amire akkor 16 ezren mentek el. A házakat be lehetett járni, megújultak épületrészek. 2012-ben spontán jelentkeztek házak, végül összesen hatvan épület csatlakozott. Tavaly több mint 18 ezren mentek el a programokra, 15 intézmény és 25 lakóház vett részt, és külön nosztalgia villamosok is furikáztak a városban. Miben más a 2014-es Budapest100? Idén lehet például szakmázni a  Budapesti Műszaki Egyetem építészkarának diákjaival, készülnek városszociológiai kutatások, tematikus túrák, az épületeket összekötő játékok.


Galériánk a Dreher Sörgyárról

Tudja ki az a léhűtő? Ők kevergették a lapos vörösréz edényekbe töltött sört. Figyelték a szélirányt, nyitották-zárták az ablakok lamelláit. Ma egy főzet 500 hektoliter, ezt két Alfa Laval berendezés hűzi le másfél óra alatt 98 fokról 10 fokra


Galériánk az Astoria Szállóról

Astoria

A kezdetben csaknem kétszáz szobával - és összesen harminc fürdőszobával - üzemelő szálloda száznál is több átalakításon esett át