Tudják meg, mennyit keresnek a vatikáni papok!

Fotó: Europress/AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Az egyházát a szegények segítésére ösztönző Ferenc pápa nem kap egyházfői fizetést, a bíborosok viszont ötször annyit keresnek, mint az átlag olasz pap.


Az Il Messaggero római napilap megjelentette az olasz egyházi bértáblázatot. Információi szerint egy egyszerű olasz pap havi nettó ezer eurót (mintegy 310 ezer forintot) keres, amely megfelel a jelenlegi olasz átlagfizetésnek. Javadalmazása a szolgálati évek számával emelkedik. A püspökök fizetési plafonja havi nettó 3000 euró (930 ezer forint). A vatikáni hivatalok és pápai tanácsok vezetői havi 3000-5000 euró közötti összeget keresnek. A bíborosok havi nettó ötezret (bő másfél millió forintot). XVI. Benedek nyugalmazott pápa havi nettó 2500 eurót kap nyugdíjként, de ehhez még hozzájön a könyvei szerzői jogdíjaiból befolyó összeg is. Ferenc pápának nincs fizetése. A mindenkori egyházfő azonban szabadon rendelkezik az úgynevezett Szent Péter-fillérekkel, azokkal az adományokkal, amelyek évente Szent Péter és Szent Pál június 29-i ünnepnapján érkeznek a Vatikánba. Ennek összege 2012-ben 65 millió dollár volt (14,6 milliárd forint). Megválasztása óta Ferenc pápa a pénzből a szegényeket segíti – mondta a sajtónak erről Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás. A legmagasabb nyugdíja az olasz fegyveres erőknél szolgált volt tábori lelkészeknek van: havi nettó 4000 euró, amely a kiemelt katonai nyugdíjaknak felel meg.


Takarékoskodik a Vatikán

A Vatikán már Ferenc pápa megválasztása előtt takarékosságot hirdetett meg. XVI. Benedek lemondása után a Vatikán több mint 3000 dolgozója nem kapta meg az őket korábban megillető ezer eurós fizetéskiegészítést. Ferenc pápa befagyasztotta a vatikáni fizetések emelését és a jutalmakat is. Az IOR vatikáni bankot felügyelő bíborosi tanács tagjai például bíborosi bérükön túl nem kapnak semmilyen más fizetéskiegészítést.