Tudják, ki volt a merénylő, letartóztattak egy 23 éves férfit

Fotó: AFP / OLI SCARFF

-

A biztonsági szolgálatok rájöttek, ki robbantott egy koncerten Manchesterben. A hatóságok még dolgoznak, ezért Theresa May nem árulta el.


Theresa May azt mondta, a biztonsági szolgálatok felfedték a manchesteri terrortámadás elkövetőjét. A sérülteket nyolc kórházban ápolják. A rendőrség egy 23 éves férfit le is tartóztatott Dél-Manchesterben.


A többi állam vezetői is reagáltak a merényletre. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök azt mondta, a támadás hátterét kell megvizsgálni, a felelősöket pedig szigorú büntetés illeti. Donald Trump "lúzernek" nevezte az elkövetőt. London polgármestere, Sadiq Khan azt mondta, megerősítik a rendőri készültséget a brit fővárosban is.

Több tinédzser is eltűnt, ahogy a robbantás után a tömeg menekült a Manchester Arénából, őket a közösségi média segítségével is keresik, illetve egy segélytelefonszámot is biztosítanak számukra. Az eltűntekről az Etihad stadion 11-es kapujánál is lehet érdeklődni, itt felállítottak egy segítségnyújtó központot az aggódó szülőknek. Az áldozatokért megemlékezést tartanak este 6-kor az Albert téren.

Rövid időre a közeli Arndale bevásárlóközpontot is kiürítették kedden, de azóta már újra megnyitott. A plázában is letartóztattak egy férfit, de neki nincs köze a támadáshoz - mondta a rendőrség.

A BBC szakértője azt mondta, a hatóságok számítottak terrortámadásra, de olyanra, amit késsel vagy járművek segítségével követnek el. Főleg a két hónappal ezelőtti westminsteri eset óta volt nagy a készültség, de a robbantásos merénylet őket is váratlanul érte. A közelmúltban is volt példa május 22-én terrortámadásra Nagy-Britanniában: 2013-ban két szélsőséges iszlamista késsel és baltával esett neki egy brit katonának, és halálra verték.


A 23 éves férfit a város Chorlton nevű kerületében, egy Morrisons nevű bolt előtt tartóztatták le.Lezárva marad a belváros

A manchesteri rendőrség továbbra is arra kéri a városba látogatókat és az ott élőket, hogy kerüljék el a városközpontot, ezzel megkönnyítve a hatóságok munkáját.
Thomas de Maiziere német belügyminiszter is reagált a támadásokra. Azt mondta, a német hatóságok minden segítséget megadnak a briteknek a merénylet hátterének felderítéséhez.


Ártatlan gyerekeket legyilkolni annyira alávaló tett, hogy nem találok rá szavakat

- mondta a belügyminiszter.
II. Erzsébet angol királynő is legmélyebb együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.
A Manchester United focicsapata szerdán Európa Liga-döntőt játszik Stockholmban. A klub arra kérte az UEFA-t, tekintsenek el attól, hogy ma este nem tartják meg a szokásos döntő előtti sajtótájékoztatót.
A cannes-i filmfesztiválon is megemlékeztek az áldozatokról egy perc néma csenddel.