Tudja, mire jó még az élesztőgomba? Drogot gyártani

-

Még nem olcsó, még nem egyszerű, de már lehet erjesztéssel morfiumszármazékokat előállítani. Ha tökéletesítik, egyszerűbbé teheti a fájdalomcsillapítókkal való kísérletezést.


Morfint is tud gyártani cukorból a genetikailag módosított élesztő - írja a BBC. A Nature Chemical Biology folyóiratban közölt új tudományos eredmények alapján még nem érdemes az eddig mákból kinyert szereket mesterségesen előállítani. A kísérlet azonban azt bizonyította, hogy erjesztéssel legyárthatók bonyolult, gyógyszerekben használt molekulák. Ahhoz, hogy az erjesztéses gyártósor igazán hatékony legyen a cikk szerint egyetlen mikroorganizmust kell létrehozni, amely az összes lépést elvégzi.

Bár a cikkben hivatkozott élesztőgomba pont ugyanaz, amit a sörkészítéskor is használnak, vagy ami a kovászban van, de egyelőre még nem kell attól félni, hogy elszaporodnának az otthon morfint főző droggyártók. Az áttörés lényege, hogy sikerült előállítani a retikulin molekulát.

„Nem triviális feladat [összeállítani a gyártósort], de megcsinálható" - nyilatkozta Dr. John Dueber az új módszerről.

A Nature publikációhoz csatolt véleménycikk már azt vizionálja, hogy a ellenőrizni kell a génmódosított élesztőgombák kereskedelmét.