Tudja, miért álldogálnak jegyzetelő emberek Kim Dzsong Un körül?

Fotó: AFP / KNS / AFP / KNS

-

Egyre több olyan fotó készül Észak-Korea vezéréről, amelyen jegyzetelők veszik körbe. De vajon kik ők, és miért tesznek így? A BBC utánajárt.


Észak-Korea központi hírügynöksége, a KCNA nemrégiben adta ki Kim Dzsong Un legújabb, korábban nem ismert kiskori fotóját. Viszont nemcsak ilyen képeket közöltek, hanem olyanokat is, amelyeken az ország vezetőjét jegyzetelő katonák és funckionáriusok veszik körül.


-


Jóságos vezető

Első ránézésre újságírónak gondolnánk a jegyzetelő férfiakat, de jobban megnézve többségük egyenruhában van. A BBC fantáziáját is izgatta a dolog, ezért utánajártak, mi állhat a háttérben. James Grayson, a University of Sheffield Korea-szakértője szerint a jelenség mögött az áll, hogy Észak-Korea így szemlélteti a vezető feltételezett erejét, hatalmát, bölcsességét és azt, hogy törődik népével. Kim „azonnali útmutatást” nyújt, a módszert még nagyapja, Kim Ir Szen használta először az ötvenes években – véli Grayson. Hozzátette:
„Ez a nagy vezető imázsának a része, azé, aki jóakaratú, és iránymutatással szolgál népe számára.”

-


Csüngenek minden szaván

Kim Dzsong Un nemcsak megtekinti a dolgokat országában, hanem azokkal kapcsolatban praktikus tanácsokkal is ellátja a körülötte állókat – legyen az katona, munkás vagy pártfunkcionárius. Ezeket a tanácsokat nem árt lejegyzetelni sem, és ugyan már elérhetőek a táblagépek az országban, az elsődleges jegyzetelő eszköz még mindig a toll és a jegyzetfüzet.
„Ezek a képek a tévében és az újságokban is megjelennek. Éppen ezért azt akarják, hogy aki látszik a fotókon, az jegyzetelje Kim Dzsong Un minden szavát”
– mondta Grayson. Elmondása szerint ezzel azt akarják bemutatni, hogy a vezető mindenhez ért, holott nyilvánvalóan nincs így.
„Fontos, hogy úgy tűnjön: az őt körülvevő apparatcsikok minden szaván csüggenek.”

-


Nem mindegy, mit írsz le

Steve Tsang, a University of Nottingham Kortárs Kínai Tanulmányok Tanszékének vezetője szerint a jegyzetelők nagyon odafigyelnek arra, hogy mit írnak le pontosan.
„Semmi olyat nem akarnak leírni, ami politikailag pontatlan, vagy később visszaüthet”
– mondta Tsang, aki szerint ezekből a feljegyzésekből ugyan nem szoktak nyilvánosságra hozni semmit, de azért nem árt vigyázni. Ha ugyanis nem ugyanaz szerepel a jegyzetfüzetben, mint ami elhangzott, könnyen megütheti a bokáját az adott pártfunkcionárius vagy katonai vezető.