Tudja, ki tarthat a vasárnapi zárva tartásról népszavazást?

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

A Munkáspárt. Ezzel megelőzött több ellenzéki pártot és a Demján Sándor által vezetett VOSZ-t is.


A Munkáspárt benyújtotta a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) - tudta meg az Index.


A kérdéseket azonban még el kell bírálnia a NVB-nek, majd össze kell gyűjtenie Thürmer Gyula pártjának 200 ezer aláírást. Hogy eredményes is legyen a népszavazás, ahhoz több, mint 4 millió embernek meg is kell majd szavaznia, ugyanis 2011 óta az Alaptörvény szerint egy érvényes népszavazáshoz az összes választásra jogosult 50 százaléka plusz egy fő kell. Ezt megelőzően ehhez csak az összes választó egynegyedének plusz egy fő volt szükséges.

A Munkáspárt – valamint a többi párt is – a népszavazás kezdeményezésére azért csak most kapott lehetőséget, mert ezidáig Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt elnökének indítványa volt az NVB előtt. Egyszerre egy témában pedig csak egy indítványozó kérdéseit tudja befogadni a választási bizottság.

Pont ezért kell most több ellenzéki pártnak, illetve a Demján Sándor vezette Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) is várnia, hátha egyszer az ő kérdésük is sorra kerül. Ugyanis már korábban bejelentették, ők is népszavazást akarnak kezdeményezni a boltok vasárnapi nyitva tartásáról.

Az NVB egyébként már január 23-án megtagadta Szepessy kérdéseinek hitelesítését, ő azonban a Kúriánál fellebbezett, aminek ma lett meg az eredménye, vagyis helybenhagyta a választási bizottság döntését. Erről bővebben itt írtunk.