Tudja, hány kétszázas van még a lakosságnál? És régi ötszázas?

Forrás: Wikipedia

-

Még mindig rengeteg bevont, de még visszaváltható bankjegy van a lakosságnál. Összértékük 13,5 milliárd forint.


Összesen 13,5 milliárd forint értékben van a lakosságnál már bevont bankjegy – közölte a Bukszával a jegybank. A 13,5 milliárd forintos összeg lényegében megegyezik az idén nyári értékkel, tehát nem csökkent az állomány. Azaz nem érkezett számottevő mennyiség a jegybankba a bevont bankjegyekből.
A jegybank közölte: az egyes bankjegyek bevonásakor mindenkor kellő időtartamot biztosít arra, hogy a lakosság azokat forgalomban lévő fizetőeszközökre váltsa át, és ez az új bankjegyek jelenleg zajló kibocsátása és a régiek bevonása során is így történik. A bevonást követően a bankok fiókjaiban és a postákon 3 évig, a MNB pénztárában pedig 20 évig lehet ingyenesen beváltani a régi bankjegyeket újakra. (Az új tízezresek és húszezresek elterjedéséről itt olvashat.)  • Bár a kétszáz forintos bankjegyet már 2009-ben bevonták, 14,2 millió darab még mindig a lakosságnál lehet, ami 2,8 milliárd forintos összeget jelent. 2029. november közepéig lehet ezeket visszaváltani.
  • Az 1999-ben bevont, lila (Ady-portrés) ötszázasból még 3 millió darab nem került vissza a jegybankhoz. Ezek összértéke 1,5 milliárd forint. 2019. szeptember 1-jéig lehet ezeket visszaváltani.
  • Az 1999-ben bevont zöld (Bartók-portrés) ezresből 3,2 millió darab vár visszavonulásra, ezek összértéke 3,2 milliárd forint. 2019. szeptember 1-jéig lehet ezeket visszaváltani.
  • A 2007-ben bevont kék, hologram nélküli ezresből szintén 3,2 millió darab nem érkezett vissza a jegybankhoz. Összértékük 3,2 milliárd forint, és 2027. augusztus végéig van idő a visszaváltásukra.
  • Az 1999-ben bevont barna (Széchenyi-portrés) ötezresből 550 ezer darabot tart nyilván a jegybank, ezek értéke összesen 2,75 milliárd forint. A régi ötezreseket 2019. július 27-ig lehet visszaváltani.
A fenti adatok az úgynevezett teljes statisztikai mennyiséget mutatják, vagyis azt, hogy az adott bankjegyből hány darabot nem cseréltek még be. Arról nincsenek adatok, hogy a be nem váltott bankjegyek közül hány darab semmisült meg.