Tudatosan cseréli közmunkásokra az alkalmazottakat a kormány

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc / MTI/Kálmándy Ferenc

-

Egy 2013-as rendeletmódosítás ágyazott meg annak a gyakorlatnak, amely egyre feltűnőbb méreteket ölt: az elbocsátott közalkalmazottakat közmunkásokkal pótolják, így jóval kevesebbet kell fizetni nekik.


Vizsgálatot ígért Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, amikor ellenzéki és kormánypárti képviselők a parlament népjóléti bizottsága előtt azzal szembesítették: az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) mind többször fordul elő, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd közmunkásként újra foglalkoztatják őket. Csakhogy a miniszternek elvileg tudnia kellene a gyakorlatról, hiszen a saját kormánya tette azt lehetővé.

Mint Szél Bernadett, az LMP társelnöke kiszúrta, 2013 novembere előtt az állam csak akkor adott támogatást a közfoglalkoztatáshoz, ha az adott önkormányzati vagy állami szerv bővítette a statisztikai létszámot, vagyis a meglévő alkalmazottain felül vett fel közmunkásokat. Ezt a szabályt azonban a kormány 2013. november 4-én eltörölte. Ez azt jelenti, hogy meglevő alkalmazottak kirúgása árán is lehet alkalmazni közmunkásokat – mondta szombati sajtótájékoztatóján Szél Bernadett.

Korábban a VS.hu is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a Klik több mint 4000 közmunkással vezeti a közfoglalkoztatás januári toplistáját. Ezzel párhuzamosan csökken a közalkalmazottak száma, és néhány hónapon belül további, nagyjából 2500 munkahelyet számolhatnak fel az önkormányzatok – legalábbis erre utal a Belügyminisztérium által a létszámleépítések fedezetére kiírt pályázat.

Egy kisvárosi jegyző korábban arról is beszámolt, hogy egyes munkaköröket előszeretettel töltenek be közfoglalkoztatottakkal, akkor is, ha ez szabálytalan. Ilyenek jellemzően a kisegítő tevékenységek, például a takarítás, a portaszolgálat vagy az óvodákban, iskolákban az udvaros. Mindez csökkenti azoknak a munkahelyeknek a számát, ahol a közfoglalkoztatottak havi bruttó 79 ezer forintja helyett valamivel nagyobb összeget lehetne keresni (a minimálbér jelenleg bruttó 105 ezer forint).