Tucatnyinál többen is megfagytak Európa-szerte

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Olaszországban nyolc, Lengyelországban hét, Csehországban pedig legalább két halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg idő szombatig. Ferenc pápa is a római utcákra küldte járműveiket.


Hét hajléktalan és egy beteg nyugdíjas is megfagyott az Olaszországban is rendkívüli hideg időben. Hó alatt van a szicíliai Palermo térsége, és befagytak a római Szent Péter tér szökőkútjai is.

A hajléktalanok segítéséről ismert pápai főalamizsnás, Konrad Krajewski érsek mínusz húsz fokig meleget adó hálózsákokat osztott szét az olasz főváros utcáin éjszakázóknak. Ferenc pápa az alamizsnahivatal járműveit a római utcákra küldte, hogy a hajléktalanok ezekben éjszakázzanak.

Lengyelországban hét halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg pénteki idő, november elejétől pedig 53-an haltak meg a hideg miatt – közölte a lengyel kormány.

Legalább két ember meghalt a rendkívüli hidegben Csehországban. Egy kihűlt hajléktalan holttestét egy híd alatt találták meg a rendőrök Prágában.
Csehország középső részén pedig két férfi alatt szakadt be egy befagyott tó jege, s egyikükön már nem tudtak segíteni a mentők.