Tucatnyian megsebesültek a gázolásos merényletben Ausztráliában

Fotó: AFP / MAL FAIRCLOUGH

-

Még nem tudni, terrortámadás történt-e.


Szándékosan a járókelők közé hajtott egy autós csütörtökön Melbourne-ben az esti csúcsforgalom idején – mondta Russel Barrett, az ausztráliai Victoria szövetségi állam rendőrparancsnoka. A gázoló motivációja egyelőre ismeretlen. Azt nem tudni, terrortámadás történt-e. "A nyomozás elején vagyunk, nem tudjuk" – mondta Barrett. A gázolón kívül egy másik férfit is őrizetbe vett a rendőrség.

Szemtanúk szerint Melbourne központjában egy átkelőnél egy fehér Suzuki SUV a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva, óránkénti mintegy 100 kilométeres sebességgel a gyalogosok közé hajtott. A gázolás után tizenhárom vagy tizennégy sérültet szállítottak kórházba, többek állapota súlyos.Az incidens pillanatában nagy volt a gyalogosforgalom, az emberek utolsó karácsonyi bevásárlásaikat intézték. A sérültek között gyerekek is vannak, az iskolában szünidő van. Szemtanúk szerint az autó semmi jelét nem mutatta, hogy meg akarna állni.

A helyi média felvételein azt látni, hogy egy hosszú ujjú öltözéket viselő férfit kirángattak az autóból, egy másik, szakállas férfi pedig megbilincselve a járdán ült.


Januárban is volt

Januárban Ausztrália második legnagyobb városában, alig pár száz méterre ettől a helytől, a Flinders Streeten szintén egy autós hajtott a tömegbe. Akkor hatan meghaltak, harmincan megsebesültek. A sofőr, Dimitrious Gargasoulas ellen hat rendbeli emberölés miatt indult eljárás.

A januári támadás, bár nem volt terrorcselekmény, sokkolta az ausztrálokat. Canberra egyre jobban aggódik az esetleges terrortámadások miatt, a hatóságok 13 merényletkísérletet hiúsítottak meg az elmúlt években.

A 2016-os, 86 halálos áldozattal járó nizzai merénylet után a kormány egy jelentést rendelt meg, idén augusztusban pedig kézikönyvet adtak ki arról, hogy hogyan lehet védekezni a gázolásos merényletek ellen. Az ajánlott intézkedések között szerepel úttorlaszok elhelyezése, kamerák telepítése, faültetés és szoborállítás, valamint gyors reagálásra kiképzett dolgozók jelenléte. Melbourne-ben 140 betonoszlopot állítottak fel a városközpontban.

Ausztráliában 2015 óta magas biztonsági kockázati szint van érvényben, arra hivatkozva, hogy feltehetően ausztrálok is radikalizálódtak Iránban és Szíriában.

A nizzai terrortámadás után gázolásos merénylet történt 2016 decemberében Berlinben (12 halott), New Yorkban (8 halott), valamint 2017-ben London, Stockholm és Barcelona utcáin is.