Tucatnyi civilt raboltak el dzsihadisták

Fotó: NurPhoto / Sayed Mominzadah

-

Több tucat civilt raboltak el, és sokukat megölték tálib szélsőségesek Afganisztán középső részén, Gor tartományban – közölték szerdán helyi tisztviselők.


Egyelőre senki nem jelentkezett a gyilkosságok elkövetőjeként. Zabiullah Mudzsáhid, az Iszlám Állam terrorszervezettel is szemben álló tálibok szóvivője az egyik közösségi oldalon azt írta: nem ők felelősek a gori civilek haláláért. Abdul-haj Hatíbi, Gor kormányzójának szóvivője viszont úgy nyilatkozott, egy renegát tálib csoportról van szó, amely az Iszlám Állammal lépett szövetségre.

Hatíbi szerint a támadást az váltotta ki, hogy afgán rendőrök egy nappal korábban megölték az Iszlám Állam egyik parancsnokát Gorban. Az Iszlám Államhoz húzó harcosok ezért hurcoltak el mintegy harminc civilt, majd bosszúból agyonlőtték őket – jelentette ki.

A szóvivő szerint minden elrabolt polgárt meggyilkoltak. Ziauddín Szakíb helyi rendőrfőnök-helyettes viszont az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy „a gyáva felkelők” 33 embert hurcoltak el, és húszat öltek meg közülük.

Mohammed Naszir Hazah kormányzó úgy nyilatkozott: a szélsőségesek azután vitték magukkal áldozataikat, hogy a biztonsági erők és velük szövetséges hely milíciák visszaverték a tálibok támadását a tartomány székhelye, Firozkoh peremén.

„Az összecsapásban több fegyveres meghalt és megsebesült, megtorlásként pedig később agyonlőtték a civileket” – magyarázta a kormányzó.

Az ENSZ adatai szerint Afganisztánban idén szeptember végéig a szélsőségesek és a kormányerők közötti összecsapásokban 2560 civil halt meg, és 5830-an sebesültek meg.