Trumpról szóló álhírekkel keresnek pénzt a macedónok

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Az amerikai elnökválasztás igazi kincsesbánya egy szegény balkáni államban. Ha vége az arányláznak, újabb lehetőségeket keresnek majd.


Ez az évezred híre:


meg nem nevezett FBI-források állítják, hogy vád alá helyezik Hillary Clintont a levelezési botrány miatt"

– ezt írta címlapján a WorldPoliticus.com. A hírt azóta eltávolították, de szombaton reggel a következőkről számolt be az oldal:
  • Újabb bizonyítékok arról, hogy Clintonék gyermekkereskedelemben vettek részt.
  • A CNN sem tud tovább hallgatni, és a sokkoló igazság elsüllyeszti Clinton reményeit.
  • Oklahoma megvon minden jogosítványt Barack Obama elnöktől.
Egy apró probléma van csak ezekkel a hangzatos címekkel: mindegyik álhír. A WorldPoliticus azonban ezekkel több tízezer Trump-rajongót késztett kattintásra, és arra, hogy megosszák – elsősorban a Facebookon – a számukra örömteli híreket.

Ezek a kattintások pedig több ezer kilométerrel távolabb lévő kis macedón városban pénzt termelnek néhány tizenévesnek – írja a Buzzfeed.


Hatékony gépezet

A macedóniai Veleszben kitört az aranyláz, és az álhírek gyártásának tökéletesen működő mechanizmusa épült ki. A 45 ezres városban nagyjából 140 oldalt hoztak létre. A WorldPoliticus.com-on kívül itt működik a TrumpVision365.com, a USConservativeToday.com, a DonaldTrumpNews.co vagy a USADailyPolitics.com is. Mindegyik kizárólag a Trump-hívők számára készült, látogatottságuk pedig egyre nő.

A WordPoliticus írt arról is, hogy a kiszivárgott Hillary-levelezés rosszabb, mint ahogy azt bárki gondolta volna – a Wikileaksre hivatkozva azt írják, hogy Clinton közvetett módon részt vett az Iszlám Állam megalapításában és finanszírozásában. Szintén a Wikileaksre hivatkozva írják, hogy a bizonytalan államok nem is ingadoznak: csupán a liberális média manipulálja a közvélemény-kutatások eredményeit az oldal további információkat ígér az ügyben. A Facebook-oldalukon több mint félmillió követőjük van.

Így lett egy volt jugoszláv utódállamból a Trump-álhírek generálásának központja. És mi ebben az üzlet? Az ehhez hasonló dezinformáló oldalak a legnagyobb számba vannak jelen a hirdetési piacon (Google AdSense), cikkeiket a szenzációhajhász címek miatt a legtöbb ember elolvassa és megosztja a Facebookon.


Ez csak üzlet

Az oldalakat üzemeltető tulajdonosok szerint őket nem érdekli a politika, csupán pénzügyi megfontolásból hozták létre az álhíreket terjesztő oldalakat: ha a politikai álhíreiket kiposztolják, akkor a kattintásalapú látogatással óriási olvasottságot és egyben forgalmat tudnak lebonyolítani.


A Facebookon ezeknek az oldalaknak több százezer követőjük van, az így megtermelt jövedelmek pedig folyamatosan növekednek.


Egy oldal elindítása a legszerűbb módja annak, hogy pénzt keressél.(...)Macedóniában a gazdaság nagyon gyenge, a tinédzserek nem dolgozhatnak, ezért meg kell találni azt a kreatív módszert, hogy az ember egy kis pénzt tudjon keresni"

mondja az egyik fiatal vállalkozó.


Az év elején megpróbáltak kísérletezni más politikusokkal is, például Bernie Sandersszel, de a végeredmény messze volt attól, amit a Trump-álhírek termeltek meg.


Az emberek inkább Trumpról akarnak olvasni"

mondta egy 16 éves fiú. A republikánus elnökjelölt híveinek szóló híreket éppúgy olvassák, mint azokat, amelyekben például negatív hírt találnak ki: a lényeg, hogy Trump neve is benne legyen.

A legsikeresebb álhírek közé tartozik, hogy Ferenc pápa támogatja Trump jelöltségét, vagy Mike Pence, a republikánus alelnökjelölt állítólag azt mondta volna Michelle Obamáról, hogy ő a legalpáribb first lady, akit valaha látott.


Kihasználják a hiszékenységet

Veleszben a piac már túlzsúfolt. 2016 eleje óta az oldalak előállításával főleg az egyetemisták foglalkoznak, vannak, akik havonta keresnek meg 5 ezer dollárt, de vannak olyan is, akik akár napi 3 ezer dollárt is kaszálhatnak.

Egy 17 éves fiú azt mondja: a világ azt hiheti, hogy Macedónia egy primitív hely, de ez egyáltalán nem így van. Csupán kihasználják a világ hiszékenységét: szerinte a Trump-forgalomnak hamarosan vége, és emiatt a bevételek is csökkenni fognak, de ha Trump nyer, akkor még lesz esély pénzt keresni. Ha miden kötél szakad, akkor maximum átmegyek sportoldalakat készíteni" – mondta egy 16 éves fiú.