Trumppal toboroznak a szomáliai dzsihadisták

Fotó: AFP / JOSHUA LOTT

-

Az elnökjelöltségért harcoló üzletember már több műsorban is alakította saját magát. Ez lehet az egyik, amit nem gyakran fog emlegetni.


A szomáliai terroristaszervezet, az al-Shabaab egy dokumentarista toborzófilmet jelentetett meg, amelynek témája a faji igazságtalanság az Egyesült Államokban – írta a Reuters.


Az 51 perces filmben szerepel a milliárdos vállalkozó, korábban több valóságshow főszereplője, Donald Trump is, aki az elnökjelöltségi kampányában már többször is muzulmánellenes kijelentéseket tett. A filmben például az a mondata hallható, amelyben arról beszélt, hogy nem szabadna beengedni muzulmánokat az USA-ba.

Az elnökjelölt-aspiráns beszédét a militánsok korábbi vezéréről, Anwar al-Awlakiról szóló részbe vágták bele. Al-Awlaki – akit 2011-ben egy dróntámadásban öltek meg – a felvételen arról beszél, hogy az Egyesült Államokban élő muzulmánoknak két választásuk van: vagy elhagyják az USA-t, és átköltöznek egy muzulmán államba, vagy otthon maradnak, és harcolnak a Nyugat ellen.

Trump a filmben is idézett mondatai sokaknál kicsapták a biztosítékot. Többen pont azzal érveltek, hogy mondatait felhasználhatják az iszlamista szélsőségesek a propagandájukhoz.

Az al-Shabaab Szomáliában a Nyugat által támogatott kormány ellen harcol, de terrortámadásokat követtek már el a közeli Kenyában és Etiópiában is. Az egyik legkomolyabb szövetségesei az al-Kaidának.