Trumppal nézte Macron a parádét

-

Donald Trump amerikai elnökkel az oldalán tekintette meg a szokásos július 14-i katonai díszszemlét pénteken Emmanuel Macron francia elnök, megemlékezve az 1789-es francia forradalom kezdetéről, és az első világháborús amerikai hadba lépés 100. évfordulójáról.


A két államfő láthatóan élénk beszélgetést folytatott a parádé alatt, melyen nyolc amerikai harci repülő és 145 amerikai katona is részt vett, Trump pedig a hadsereg főparancsnokaként tisztelgett nekik.

Trump csütörtökön érkezett Párizsba, kétoldalú megbeszélést folytatott Macronnal, majd este a két elnöki pár az Eiffel-torony második emeletén található étteremben vacsorázott.

„Erősebb a kapcsolatunk Franciaországgal, mint valaha" - írta nem sokkal később a Twitteren az amerikai elnök.

A centrista Macron és a jobboldali Trump politikai egymásra találása annak köszönhető, hogy Macron Franciaország globális súlyát szeretné növelni, míg Trump meglehetősen kevés szövetségest szerzett a világban kereskedelmi elképzelései és a párizsi klímamegállapodástól való visszalépés miatt - írja a Reuters hírügynökség.

Az idei ünnep egyben a tavalyi véres nizzai terrortámadás első évfordulója is Franciaországban, ezért Emmanuel Macron a párizsi megemlékezést követően a dél-franciaországi nagyvárosba utazik, ahol részt vesz a megemlékezésen.