Trumpot közvetlenül hívhatják az európai vezetők

Fotó: ANADOLU AGENCY / Samuel Corum

-

Az elnöki hívásokat általában a hivatal munkatársasi szervezik. Trump viszont saját mobilt használ.


Donald Trump a múlt heti tanácskozásain megadta mobiltelefonja számát az európai vezetőknek. Az amerikai elnök eddig Justin Trudeau kanadai kormányfőnek és Enrique Pena Nieto mexikói elnöknek adta meg a számát. Eddig csak Trudeau hívta fel.

Trump a múlt héten Emmanuel Macron francia államfővel cserélt telefonszámot, s arra biztatta, hogy nyugodtan hívja csak fel, ha szükségét érzi. Egyébként Macron szintén megadta közvetlen számát Trumpnak.

A diplomáciai protokolltól szokatlan és biztonsági kockázatokat is rejt az elnöki gesztus. A vezetők közötti telefonbeszélgetéseket a munkatársaik hosszasan szoktak előkészíteni, a beszélgetések szuperbiztonságos telefonvonalakon zajlanak, például a Fehér Ház Ovális Irodájából, vagy az elnöki limuzinból. Trump mobiltelefonja annak ellenére kockázatot jelent, hogy a titkosszolgálat előzetesen mindent megtett, hogy viszonylag megbízható legyen a vonal.

Még szövetséges kormányok között is előfordul lehallgatás. 2013-ban Edward Snowden, az NSA volt tanácsadója és a CIA volt munkatársa is kiszivárogtatta, hogy Barack Obama elnöksége idején lehallgatták Angela Merkel német kancellárt.