Csalással vádolhatják Trumpot

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

Nem csitulnak a botrányok a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump körül, akinek a fejére megint a saját nagyotmondása hullhat vissza. Az amerikai sajtó ugyanis egyelőre nem találja nyomát azoknak a nagy elánnal beharangozott felajánlásoknak, amelyekkel az excentrikus milliárdos a saját üzleti érdekeltségeit reklámozta. Szakértők szerint mindez a csalás gyanúját is felvetheti.


„Hogy mit teszek a könyvem után járó profittal? Elosztogatom az emberek között, például a veteránok is kapnak majd belőle”

- mondta tavaly ősszel Donald Trump, aki több neve alatt futó termékkel - például a Trump vodkával, a Trump Universityvel és a Trump társasjátékkal - kapcsolatban is tett hasonló kijelentéseket. Az amerikai média azonban eddig nem talált bizonyítékot arra, hogy Trump valóban felajánlotta volna-e ezeket a bevételeket.

Pedig a jótékonykodásról szóló állítások a Crippled America című könyv reklámkampányában is rendre felbukkantak, ezért veti fel a jogsértés gyanúját, ha nem bizonyulnak igaznak. A Politico számításai szerint Trump eddig egymillió és ötmillió dollár között profitálhatott a Crippled America című könyv szerzői jogaiból.

“Nem szabad egy könyvet azzal reklámozni, hogy a bevételét jótékony célokra fordítjuk, ha ez nem igaz. És itt jönnek a fogyasztóvédelmi törvények a képbe” - mondta a lapnak Dan Kurtz, New York korábbi főügyészhelyettese, akihez épp a jótékonysággal kapcsolatos visszaélések kivizsgálása tartozott. Az ügyészi hivatal még nem döntötte el, hogy eljárást indít-e az ügyben, de a Politicónak megszólaló szakértők Trump szerint több jogszabály alapján is felelősségre vonható, ha bebizonyosodnak a vádak. Trump kommunikációs osztálya eddig nem kommentálta az ügyet.